DECA SREMSKE MITROVICE ZA DECU SA KOSOVA I METOHIJA

Gradske vesti

Tokom Vaskrsa delegacija Sremske Mitrovice posetila je Kosovo i Metohiju, nekoliko srpskih opština Kosovskog Pomoravlja, Opštinu Gračanica i Kosovo Polje. Delegaciju su činili zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice Petar Samardžić, narodni poslanika u Skupštini Republike Srbije Tomislav Janković, predsednik Saveta Mesne zajednice „Blok B” Dragan Božić i predstavnici Udruženja Kraljevine Srbije.

Grad Sremska Mitrovica u saradnji sa Udruženjem Kraljevine Srbije i uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju uputio je konvoj humanitarne pomoći koji se sastojao od preko 2.600 uskršnjih paketića koje su pripremila naša deca iz Sremske Mitrovice za decu Kosova i Metohije.

– U pitanju su paketići sa igračkama, garderobom, školskim priborom, slatkišima gde je svaki paket potpisan podacima mitrovačke dece, imenom i prezimenom, uzrastom, u cilju da se stvore kontakti preko društvenih mreža, kako bi se održao i očuvao taj prijateljski odnos sa decom Kosovskog Pomoravlja, što je odmah imalo efekta. Već istog dana je mitrovačkoj deci pristigao jako veliki broj zahteva za prijateljstvo na fejsbuku i ostalim društvenim mrežama – izjavio je Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice.

Dodao je da je osim uskršnjih paketa obezbeđeno i preko 1.000 knjiga za biblioteku i Kulturni centar u Gračanici, takođe da je obezbeđena i finansijska i materijalna pomoć u vidu lekova, hrane, garderobe, bele tehnike za najugroženije porodice Kosovskog Pomoravlja koje su lično uručili.

Malo slobodnog vremena iskoristili su za obilazak svetinja na Kosovu i Metohiji, manastira Draganac i manastira Gračanica, gde je drugog dana Vaskrsa prota Branislav Divljak iz Laćarka služio svetu liturgiju.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Tomislav Janković nije krio veliko zadovoljstvo što je mogao da vaskršnje praznike da provede na Kosovu i Metohiji. Istakao je da su deca iz Srema i Mačve mgla da obraduju svoje vršnjake na Kosovu i Metohiji pripremajući im uskršnje poklone.

– Mi smo podelili 2.600 poklona deci iz Kosovskog Pomoravlja, i u toj akciji samo sa prostora severne Mačve 317 dece, tj. njihovih roditelja se odazvao akciji i pripremili smo poklon pakete za našu decu. Ono što nas posebno raduje jeste da su deca u tim poklonima ostavljali svoje kontakt adrese na društvenim mrežama, kako bi se upoznali i povezali i u nekom skorijem periodu da deca mogu da se upoznaju i putuju jedni kod drugih – naveo je Janković.

Dodao je da su uz podršku dvoje poslanika u Skupštini Srbije sa prostora Kosova i Metohije i uz podršku ljudi iz Srema i Udruženja Adligat iz Beograda uspeli da obezbede više od 1.000 knjiga koje će biti donirane Kulturnom centru Gračanica odnosno biblioteci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *