OBELEŽENE 173 GODINE OD STVARANJA SRPSKE VOJVODINE

Reportaže

U Pokrajinskoj vladi obeležena je 173. godišnjica Majske skupštine, održane u Sremskim Karlovcima 13. i 15. maja 1848. godine, na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine.

– Danas obeležavamo veliki dan – dan na koji je načinjen prvi značajan korak ka ostvarenju velikih snova ne samo srpskog, nego i drugih naroda koji su u to vreme živeli u ovom delu tadašnje Austrougarske – snova o slobodi, jednakosti i ujedinjenju – rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Srpska Vojvodina stvorena 1848. godine nije trajala dugo, ali se, kako je predsednik istakao, čvrsto ugnezdila u srcu i svesti naroda, što je dovelo do toga da sedam decenija kasnije – 25. novembra 1918. godine, na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, kada se Vojvodina prisajedinila Kraljevini Srbiji – snovi o slobodi, jednakosti i ujedinjenju budu i dosanjani.

Mirović je kazao da je prošlost izuzetno važna, kao iskustvo, pouka i kao putokaz, i da je zato nikada ne smemo i nećemo je zaboraviti, poručiši da je Vojvodina danas zajednička kuća za sve koji u njoj skladno i ravnopravno žive.

– Vojvodina je neraskidivi deo Srbije koji je konačno izašao iz neshvatljive faze ekonomske regresije i razvojne inferiornosti i koji se vratio ulozi koja mu po svemu pripada – ulozi pokretača i nosioca razvoja cele naše zemlje. I tako će, u to niko ne treba da sumnja, biti i sutra – naveo je predsednik Mirović i dodao da to potvrđuju i železnički i drumski koridori, mostovi, fabrike i naučno-tehnološki parkovi, zdravstvene ustanove i sve drugo što „već gradimo i što ćemo graditi i izgraditi u budućnosti“.

On je istakao da je Vojvodina danas, a biće to i ubuduće, nosilac najviših zajedničkih i pojedinačnih stvaralačkih dometa u svim sferama društvenog života.

– Ta i takva Vojvodina naš je zajednički cilj i odgovornost – prema našim precima, koji su je stvarali kroz vekovnu borbu, čiji deo je bila i Majska skupština iz 1848. godine – i obaveza da je genercijama koje će doći posle nas predamo još bogatiju, još uspešniju i još prosperitetniju nego što je sada – poručio je Mirović.

Ovom prilikom, predsednik je uručio pokrajinska priznanja za 2020. godinu u oblastima nauke i umetnosti „Milutin Milanković“ i „Pavle Jovanović“ – redovnom profesoru Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Sergeju M. Ostojiću, odnosno akademskom slikaru Draganu Stojkovu.

– Ova nagrada je za mene snažan dokaz prepoznavanja izuzetnih naučnih rezultata svih naših naučnika i još jedan primer podrške naučno-istraživačkoj delatnosti od strane Pokrajinske vlade – rekao je Ostojić nakon uručenja priznanja.

Dragan Stojkov zahvalio je na nagradi Pokrajinskoj vladi i predlagaču za to priznanje Galeriji Matice srpske.

Svečanosti povodom 15. maja, Dana od pokrajinskog značaja, prisustvovali su i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i potpredsednici Skupštine, potpredsednici i članovi Pokrajinske vlade, predsednik Matice srpske Dragan Stanić, dobitnici pokrajinskih priznanja iz prethodnih godina i drugi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *