SKORO 20 MILIONA DINARA ZA 49 PROJEKATA VISOKOOBRAZOVNIH USTANOVA U VOJVODINI

Obrazovanje

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević uručio je nedavno rešenja predstavnicima visokoobrazovnih ustanova iz AP Vojvodine koje su dobile sredstva u visini od skoro 20 miliona dinara za 49 projekata, na osnovu tri javna konkursa. Reč je o konkursima za finansiranje naučnoistraživačkih projekata nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica u Autonomnoj pokrajini Vojvodini u 2021. godini, projekata koji se bave istraživačko-umetničkim stvaralaštvom u oblasti umetnosti i razvojnoistraživačkih projekata visokih škola strukovnih studija s teritorije AP Vojvodine.

Obraćajući se prisutnima, sekretar Milošević je naglasio da pomenuti projekti pokazuju koliko je zapravo bogatstvo visokog obrazovanja u AP Vojvodini.

– Bogatstvo se ogleda u strukovnim studijama visokih škola, umetničkom stvaralaštvu i specifičnom izobilju raznolikosti koje je karakteristično za ovaj prostor. Neosporna je činjenica da visoko obrazovanje, pored nacionalne misije, ima i te kako bitnu ulogu u multietničkom prostoru u kome je prvenstveno važno i društveno odgovorno da jedni druge dobro razumemo – kazao je sekretar Milošević.

On je istakao da je za razvojnoistraživačke projekte visokih škola strukovnih studija ove godine opredeljeno 7,6 miliona dinara.

– Projektno stvaralaštvo naših kolega iz visokih škola pokazalo se da je, i ovog puta, na visokom nivou. Neki od finansiranih projekata bave se problematikom energetske efikasnosti, zatim holističkim pristupom obrazovanju dece, odnosno sagledavanjem celine u odnosu na posebnost deteta, kao i osobenostima onlajn nastave. Ovo su teme kojima se bave neki od projekata, pokazujući vrednost praktične nastave strukovnih studija, što govori da smo sa pet visokih škola u oblasti vaspitanja, tri tehničke škole i jednom poslovnom školom uspeli da odgovorimo izazovu vremena – rekao je sekretar Milošević.

Kada je reč o naučnoistraživačkim projektima nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica, oni su, prema mišljenju sekretara Miloševića, i ove godine pokazali svoju opravdanost.

– Za ovu godinu opredeljeno je šest miliona dinara za 17 projekata, od kojih pet pripada mađarskoj nacionalnoj zajednici, tri projekta nemačkoj nacionalnoj manjini, a projekte su ove godine dobili i jevrejska, rusinska, rumunska, bunjevačka, ruska i slovačka nacionalna manjina – zaključio je Milošević.

Govoreći o umetničkim projektima, sekretar je istakao da je ove godine zastupljena digitalna umetnost, ali i klasična likovna, dramska i muzička umetnost.

– Umetnički projekti su veliki podsticaj humanizaciji naše obrazovne i vaspitne profesije. U suprotnom, nameće se pitanje – ko su ljudi zagledani samo u kvantitativna obeležja, bez kvaliteta u kome su lepota, estetika i moral kategorije koje moraju da odlikuju čoveka koji stvara, ne samo po principu vlastite afirmacije, već prema čovečanstvu i ljudskoj dobrobiti – naveo je sekretar Milošević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *