NASTAVLJA SE REALIZACIJA PROGRAMA „ZA ČISTIJE I ZELENIJE ŠKOLE U VOJVODINI”

Obrazovanje

Protokol o saradnji u vezi s realizacijom programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” potpisan je danas u Skupštini AP Vojvodine. Ovaj program pokrenut je pre 12 godina, a danas broji ukupno devet partnera.

– Naš sekretarijat je 2009. godine potpisao prvi protokol o saradnji. Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas ovde, na ovaj način želimo da podržimo jedni druge, a posebno prosvetne radnike, u nastojanju da briga o mikrosredini i okruženju u kojem svakodnevno boravimo postane način razmišljanja i delovanja, te da bude trajno opredeljenje svih nas – izjavio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš.

Protokol o saradnji ove godine potpisalo je devet partnera ‒ šest sekretarijata Pokrajinske vlade (PS za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, PS za urbanizam i zaštitu životne sredine, PS za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, PS za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, PS za privredu i turizam i PS za sport i omladinu), Grad Novi Sad, JP „Vojvodinašume” i Pokret gorana Vojvodine.

U realizaciju projekta ove godine uključio se i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, a prema rečima sekretara Daneta Baste, izuzetno je važno da se mladi edukuju o ekologiji i zaštiti životne sredine, značaju reciklaže i pošumljavanja i drugim pitanjima značajnim za očuvanje sredine u kojoj žive.

Podsekretarka u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabak istakla je da je važno da institucije podrže ovakve programe.

– Zbog pandemije nismo bili u mogućnosti da potpisivanje Protokola organizujemo u uobičajenom periodu, to jest u decembru. Srećom, za dobre stvari nikada nije kasno. Sada nam preostaje da iz dostavljenih izveštaja aktivnosti škola koje su učestvovale u programu vidimo ko je bio najbolji, ko se najviše potrudio i da ih za to i nagradimo – rekla je podsekretarka Tabak.

Program pod nazivom „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” ima za cilj podizanje svesti i lične odgovornosti za brigu o životnoj sredini u vaspitno-obrazovnim ustanovama i lokalnim zajednicama na teritoriji AP Vojvodine. On doprinosi i tome da deca i učenici budu prepoznati kao ključni činioci promena i kao snaga budućnosti u oblasti životne sredine i održivog razvoja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *