PREDSEDNIKU MIROVIĆU I EPISKOPU SREMSKOM VASILIJU URUČENE ZAHVALNICE UDRUŽENJA „KORENI“

Kultura

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i vladika sremski Vasilije dobili su u Sremskim Karlovcima, zahvalnice Udruženja matice, dijaspore, Srba u regionu i prijatelja Srbije „Koreni“, za doprinos, podršku radu i razvoju ovog udruženja.

„Cilj nam je da snažnije okupljamo naše ljude, da ih usmeravamo i vraćamo korenima, da obeležavamo naše značajne istorijske događaje, i da ohrabrujemo one koji nisu svesni naših korena“, kazao je predsednik Mirović.

On je istakao da će Pokrajinska vlada sa posebnom pažnjom nastaviti da pruža podršku obnovi Sremskih Karlovaca, centru naše duhovnosti, istorije i kulture.

„Taj posao je neprekidan, trajan i značajan i daje nam snagu da istrajemo u vraćanju našim korenima“, izjavio je Mirović na svečanosti u Patrijaršijskom dvoru i najavio da će sednica Odbora za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca biti održana početkom jula i da će, između ostalog, članovi ovog odbora biti akademik Vasilije Krestić i predsednik Matice srpske Dragan Stanić.

Primajući zahvalnicu vladika sremski Vasilije kazao je da je koren temelj i bit svakog bića a pogotovo naše dijaspore, jer od korena sve potiče i istakao zahvalnost predsedniku Miroviću za, kako je rekao, podršku i inicijativu na obnovi Sremskih Karlovaca.

Predsednik Pokrajinskog saveza Udruženja „Koreni“ Zoran Kolundžija kazao je da su zahvalnice prva i najveća nagrada ovoga saveza koji se bavi zaštitom nacionalnog identiteta negovanjem istorije, kulture, tradicije, ćiriličnog pisma i drugih nacionalnih obeležja.

Udruženje „Koreni“ osnovano je u Novom Sadu 2019. godine s ciljem prikupljanja i izrade evidencije o brojnosti naše dijaspore, podizanja poverenja i odgovornosti matice prema dijaspori i Srbima u regionu.

Svečanosti je prisustvovao i predsednik Opštine Sremski Karlovci Aleksandar Stojkečić, predsednik Matice srpske Dragan Stanić i pesnik Pero Zubac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *