HOR POLIFONIKA POSETIO VIŠNJIĆEVO, FILIPU GLASOM U ČAST I NA POKLONJENJE

Kultura

Na Duhove hor „PoliFonika“ organizovano je posetio Višnjićevo, selo u kojem je 20 godina živeo srpski pesnik Filip Višnjić i na čijem groblju je Homer srpske epske književnosti i sahranjen.

Hor je dočekala Gordana Škorić, u ime Udruženja žena „Filip Višnjić“ i predsednik Mesne zajednice Višnjićevo Radivoj Veteha. To je bio početak realizacije programa „Filipu glasom u čast i na poklonjenje“.

Pevači, zajedno sa dirigentkinjom Jovankom Ivanić, najpre su posetili grob slavnog pesnika, gde su položili cveće i uz plamen sveća pesmom odali počast guslaru.

Hor su dočekali predstavnici Opštine Šid na čelu sa Nikolom Beševićem ,koji je preneo pozdrave i uručio poklon dirigentu hora od predsednika Oštine Zorana Semenovića.

Zatim su nastavili put do strogog prirodnog rezervata Stara Vrtičina 51. Šumom i rezervatom upravlja JP Vojvodinašume, ŠG Sremska Mitrovica i ŠU Višnjićevo. Tu su došli do Filipovog hrasta, najsnažnijeg i najlepšeg hrasta od 400 leta, hrasta pod kojim je često boravio i pevao srpski Homer prilikom svojih putovanja iz Bosne u Srem. Baš na tom mestu je i hor zapevao i na trenutak prekinuo neverovatan šumski mir.

Sledeći zadatak, koji je pred sebe postavio hor „PoliFonika“ i, po rečima prisutnih, uspešno realizovao, jeste kraći koncertni nastup u prostorijama etno-muzeja „Filip Višnjić“. Tom prilikom „PoliFonika“ je otpevala pesme Vostani Serbije, Carice moja preblagaja, Čini ne čini, Što se bore misli moje i Čini mi se da je Srbija.

U okviru programa predstavio se i glumac iz škole “Filip Višnjić”, mladi Rajko Marković, koji je izveo monolog o Petru, poslednjem Grčanskom kovaču koji je sve poslove završio samo nije stigao da potkuje gorskog jelena a hteo je i to za džabe, po tekstu inž. Zorana Đorđevića.

Nakon koncerta, koji je realizovan u prepunoj sali etno-muzeja, pevači su pogledali etno postavku čiji je cilj da sačuva srpskog pesnika od zaborava. Žene iz Udruženja „Filip Višnjić“ sa ponosom održavaju i predstavljaju ovu etno postavku. uz pomoć i podršku opštine Šid.

Dalji tok posete Višnjićevu je bio posvećen crkvi, tj. obeležavanju Silaska Svetog Duha na Apostole, praznik koji predstavlja rođendan hrišćanske crkve. U crkvi, koja je još uvek u izgradnji, hor je izveo nekoliko duhovnih pesma, po blagoslovu lokalnog sveštenika Nikole Probojčića i uz prisustvo sremskomitrovačkog sveštenika Dejana Cvijetinovića.

Nakon duhovne hrane, hor „PoliFonika“ imao je zadovoljstvo da se provoza katamaranom po reci Bosut i sluša interesantne priče domaćina Lazara Marjanovića, nakon čega je usledio i zajednički ručak u organizaciji inž. Zorana Đorđevića, JP Vojvodinašume i predivnih domaćina. Tajne jedinstvene grčanske kuhinje predstavio je meštanin Petar Stanković Buca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *