OVOG PETKA NA GRADSKOM TRGU MITROVAČKA NOĆ POD ZVEZDAMA

Gradske vesti

„Mitrovačka noć pod zvezdama” pružiće jedistvenu priliku našim sugrađanima da posmatraju magiju zvezdanog svoda i da se nađu u ulozi astronoma. Manifestacija će biti održana u petak, 25. juna od 20 sati na Trgu Ćire Milekića.

Događaj „Mitrovačka noć pod zvezdama” jedistvena je prilika tokom koje će posetioci posmatrati magiju zvezdanog svoda iznad Sremske Mitrovice i na trenutak se naći u ulozi astronoma, koji će te noći teleskopima spoznati nepreglednost kosmosa.

Projekat „Mitrovačka noć pod zvezdama“ nastao je kao rezultat višegodišnje saradnje Podružnice Srem, Društva fizičara Srbije i Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Novi Sad, a na inicijativu Asocijacije učeničkih parlmenata osnovnih i srednjih škola Grada Sremske Mitrovice i Gradske uprave za obrazovanje.

Na Trgu Ćire Milekića u noći 25. juna biće postavljena četiri teleskopa, od kojih je jedan pokretna opservatorija, u gradskom parku će biti postavljena IC kamera pomoću koje će posetioci moći da posmatraju predmete i tela u mraku.

Oni koji budu imali više sreće moći će da vide i prelet međunarodne svemirske stanice iznad naših glava. Učenici koji su volonteri će na svojim mobilnim telefonima imati instalirane aplikacije SkyView i NASA selfi. Pomoću aplikacije SkyView posetiocima će pokazivati preostala sazvežđa i planete koje se trenutno mogu videti iznad našeg grada, dok je aplikacija NASA selfi rezervisana za najmlađe posetioce i oni će moći da slikaju svoj selfi u odelima astronauta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *