POTROŠNJA VODE DUPLO VEĆA, APEL ZA RACIONALNO TROŠENJE OVOG RESURSA

Gradske vesti

Usled izuzetno visokih temperatura vazduha u proteklih mesec dana drastično je povećana potrošnja vode. Prema informacijama iz JKP Vodovod Sremska Mitrovica, u tom periodu je u sistem vodosnabdevanja potisnuto nešto preko 720.000 metara kubnih vode, što je iznad višegodišnjeg proseka. Iz „Vodovoda“ apeluju na potrošače da racionalno troše vodu, isključivo za osnovne životne potrebe.

– U pet najkritičnijih dana krajem juna i početkom jula, u takozvanim špicevima (od 20 do 21 sat) potrošnja je iznosila rekordnih 440 l/s. Ako se zna da je godišnji prosek dnevne potrošnje oko 230 l/s, da se zaključiti da je potrošnja udvostručena. Određenih problema bilo je nekoliko dana u Čalmi i Divošu zbog prevelike potrošnje, ali i sanacije rezervoara u Manđelosu, koja je u toku. Stanje je brzo stabilizovano, tako da trenutno nemamo problema na tom području. Trenutno se našim sugrađanima isporučuje 310 l/s vode, što ne ugrožava funkcionisanje vodosnabdevanja – reči su Borislava Babića, v.d.direktora JKP Vodovod Sremska Mitrovica.

U periodima izuzetno toplog vremena voda za piće koju isporučuje Vodovod nenamenski se koristila i to gotovo istovremeno za pranje dvorišta i poljoprivrednih mašina, zalivanje travnjaka, voćnjaka, povrtarskih kultura, punjenje bazena.

S obzirom na to da nas očekuju novi talasi vrućine, ponovo je upućen apel potrošačima da racionalno koriste vodu i to samo za piće, održavanje lične higijene i osnovne životne potrebe. Svako drugo nekontrolisano korišćenje vode može da ugrozi stabilnost i kvalitet vodosnabdevanja. S tim u vezi potrošačima ovih dana stižu obaveštenja – flajeri o odgovornom ponašanju i racionalnoj potrošnji vode, kao i načinima uštede vode u domaćinstvu i napolju.

Potrošnja se konstantno prati, kao i situacija na terenu kako bi se usled havarija-kvarova na mreži i pucanja cevovoda  blagovremeno i brzo reagovalo.

– Uz saradnju i razumevanje naših potrošača, možemo zajedno prevazići maksimume potrošnje – poruka je nadležnih iz sremskomitrovačkog „Vodovoda“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *