POKRAJINSKA VLADA DO SADA ULOŽILA VIŠE OD 400 MILIONA DINARA U PROJEKAT „NOVI SAD – EVROPSKA PRESTONICA KULTURE”

Kultura

– Pokrajinska vlada od početka podržava projekat ’Novi Sad – Evropska prestonica kulture’ i do sada je u programski i infrastrukturni deo uložila nešto više od 400 miliona dinara. Nastavićemo i u budućnosti sa podrškom ovom važnom projektu za kulturni život Novog Sada – rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon što je sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić obišao Kreativni distrikt u Novom Sadu.

Nakon obilaska, održana je sednica Počasnog odbora Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati i planovi za naredni period.

– Zajedničkom sinergijom i učešćem svih nivoa vlasti uspeli smo da realizujemo brojne projekte u oblasti kulture i umetnosti, a pred nama je i veliki projekat potpune i sveobuhvatne rekonstrukcije Almaškog kraja, prostora koji je odlukom Vlade Srbije zaštićen kao kulturno dobro – naveo je Mirović, podsetivši da su, nakon obnove fasada u Podgrađu, Pokrajina i Grad inicirali i obnovu fasada u Banovinskom kompleksu.

On je ocenio da je ovaj projekat pozitivno pokrenuo i druge kulturne ustanove u gradu, koje, kako je naveo, nisu bile dovoljno aktivne.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja je prisustvovala današnjem događaju, istakla je da je nekadašnja Kineska četvrt dobila novu formu, ocenivši da tako postaje ozbiljan kulturni centar Novog Sada, Vojvodine i cele naše zemlje.

– Novi Sad ispunjava dva glavna pravca u kojima se kreće kultura danas u celom svetu – nekadašnja industrijska nasleđa dobijaju upotrebnu svrhu, a drugi je povezivanje kulture i turizma – što je veoma značajno – rekla je Gojkovićeva istakavši da očekuje da će Fondacija dobiti nagradu „Melina Merkuri“, koju dodeljuje Evropska komisija, za uspešnost sprovođenja projekta evropske prestonice kulture.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević naveo je da mnogi nisu verovali da će ovaj projekat biti realizovan, ali da se danas vide znaci napretka i da je već sada jasno da će, kada sve bude izgrađeno i rekonstruisano, biti manjak prostora u odnosu na interesovanje koje vlada.

Događaju su prisustvovali i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević i direktor Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” Nemanja Milenković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *