DANI SRPSKE U SRBIJI OD 22. DO 29.SEPTEMBRA

Zabava

Manifestacija Dani Srpske u Srbiji, koju Predstavništvo Republike Srpske priprema, organizuje i realizuje po deveti put, ove, 2021. godine, trajaće od 22. do 29. septembra u Beogradu, Kruševcu, Kraljevu, Kragujevcu, Šidu, Kikindi, Zrenjaninu, Sečnju, Subotici, Novom Sadu i Nišu. U tih jedanaest gradova imaćemo, u osam dana,dvije velike promocije investicionih potencijala poslovnih i slobodnih zona Republike Srpske, sa akcentom na slobodne zone u Podrinju,saradnju opština i gradova iz Republike Srpske sa zbratimljenim opštinama i gradovima u Srbiji, pa nova bratimljenja u okviru ove manifestacije i, kao i svake godine do sada, umjetničke programe: šest pozorišnih predstava za odrasle i jednu za djecu, pet koncerata ozbiljne, zabavne, narodne i rok muzike i jedan književni program.

Želimo da i ove godine Srbiji na neposredan način predstavimo ono što čini Republiku Srpsku danas. To je na prvom mestu privreda sa dobrim potencijalima za saradnju sa privrednim subjektima iz Srbije i dobrim uslovima za novo investiranje. Imaćemo promocije investicionih potencijala poslovnih i slobodnih zona Republike Srpske, sa akcentom na slobodne zone u Podrinju biće u Beogradu (22. septembra) i Novom Sadu (29.septembra). Zatim promocija turističke ponude tokom cijele godine: od slavne olimpijske Jahorine, preko adrenalinskkog raftinga na Tari i Vrbasu do banjskog turizma s kraja na kraj Srpske i, uz sve to, mogućnost zajedničkih nastupanja Srbije i Srpske na turističkim sajmovima u Evropi i svijetu,promocija turistističke ponude će biti (22-29. septembra) u Beogradu, Kruševcu, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu, Subotici i Novom Sadu – navodi Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Ono po čemu se ovogodišnja manifestacija razlikuje od prethodnih, ali ne i od budućih, jeste program bratimljenja opština i gradova iz Srbije i Republike Srpske, a oni koji su već zbratimljeni i godinama već, pa i decenijama, imaju odličnu saradnju biće sada predstavljeni kao lijepi primjeri i uzori ostalima.

Biće predstavljeno i kulturno-umjetničko stvaralaštvo koje je uvijek u bliskoj saradnji sa stvaralaštvom u Srbiji, jer smo jedne vjere, jedne tradicije, jednog jezika i pisma…

– Od pozorišnih programa na ovogodišnjoj manifestaciji „Dani Srpske u Srbiji“ ove godine imamo predstave Narodnog pozorišta Republike Srpske i Dječjeg pozorišta Republike Srpske; prva je u Novom Sadu 23. septembra, a druga u Nišu 27. Tu su još i predstave: Gradskog pozorišta iz Trebinja u Zrenjaninu 26. septembra kad je i prijedorsko pozorište u Kikindi, a banjalučko studentsko pozorište je u Domu omladine u Kragujevcu 25. Prvi put na ovoj manifestaciji biće bijeljinsko pozorište predstavom u Kruševcu 23. i predstava Kulturnog centra Istočno Sarajevo u Kraljevu 24. septembra. Muzički programi počinju koncertom Simfonijskog orkestra Banjalučke filharmonije prvog dana, 22. septembra, na svečanom otvaranju ovogodišnje manifestacije u režiji Dragana Elčića, pa poslije koncerti etno grupa „Iva“ iz Doboja 24, „Katera“ iz Istočnog Sarajeva 26. i „Trag“ iz Banje Luke 29. septembra, a zabavne i narodne pjesme uz zavičajne dramske elemente pružiće grupa „One tri“ iz Banje Luke koncertom u Subotici 28. septembra. U književnom programu je ove godine samo veče dvojice vrsnih stvaralaca, pjesnika Gorana Vračara i romanopisca Željka Pržulja, obojica iz Istočnog Sarajeva, i to na zahtjev publike od pretprošle godine. Sve u svemu, vjerujem da ćemo i ove, devete godine manifestacija Dani Srpske u Srbiji ispuniti očekivanja i naše stalne publike, i onih koji će ove godine prvi put biti sa nama, a prije i poslije svega poslati jasnu poruku o nikad prečem jedinstvu srpskog naroda u očuvanju narodnog jedinstva i slobode – zaključuje Cicović.

Slijedeće godine, kad će Republika Srpska imati velik i lijep jubilej, slaviće trideset godina postojanja, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji imaće jubilarnu desetu manifestaciju „Dani Srpske u Srbiji“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *