AP VOJVODINA SPREMNA DA PODRŽI UBRZANO ULAGANJE U OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE

Ekonomija

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić rekao je danas na otvaranju 14. Međunarodnog foruma o čistim energetskim tehnologijama da je pokrajinska uprava spremna da podrži ubrzano ulaganje u obnovljive izvore energije, kao i da pokrene projekte koji bi bili zamajac za ulaganje u energetsku efikasnost.

On je podsetio na to da je u prethodnih pet godina resorni sekretarijat izdao preko 200 različitih akata za investiranje u obnovljive izvore energije, zahvaljujući čemu su izgrađene vetroelektrane kapaciteta oko 400 megavata, a omogućena je i gradnja Termoelektrane-toplane Pančevo snage 200 megavata, koja će koristiti prirodni gas.

Četrnaesti forum o čistim energetskim tehnologijama počeo je danas u Skupštini AP Vojvodine pod nazivom „Energetika Srbije – Postpandemijski iskorak ka budućnosti“. Forum tradicionalno organizuju Institut za evropske poslove (INEA) i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, uz podršku Skupštine AP Vojvodine i Pokrajinske vlade.

Sekretar Bjelić je kazao da ovogodišnji naziv Foruma opominje da fokus delovanja sa sadašnjosti treba da pomerimo ka onome što nas čeka, te da su promenjene navike ljudi i potrebe privrede uticale i na sektor energetike.

– Energetska efikasnost je svakim danom sve značajnija tema, a javni objekti su, nažalost, najčešće primeri energetske neefikasnosti – kazao je Bjelić.

On je naglasio da je u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj izrađen Atlas energetske efikasnosti za 82 objekta na teritoriji AP Vojvodine.

– Poređenjem dobijenih podataka o potrošnji energije, pre i posle primene predloženih mera energetske efikasnosti, zaključeno je da je moguća ušteda od preko 60 odsto – rekao je Bjelić i dodao da je u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka u postupku izrada detaljnih energetskih pregleda za 94 objekta, koji će biti osnov za energetsku sanaciju u naredne tri godine.

Na otvaranju Foruma obratili su se potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, ambasador Republike Poljske Rafal Perl i predsednik Saveta Agencije za energetiku Republike Srbije Dejan Popović.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kazala je da Srbija treba da predvodi promene u energetici, a da su energetska tranzicija, dekarbonizacija energetike i privrede pitanja koja su važna za ceo svet.

Ona je dodala da Srbija ima sve potencijale da bude energetski bezbedna, nezavisna i istovremeno ekološki čistija zemlja.

– Vlada Srbije je u prethodnih godinu dana napravila veliki iskorak u oblasti rudarstva i energetike. Bilo je potrebno redefinisati osnove, ako želimo da idemo putem zelene energetike i zelene agende kao novim modelom rasta. Prvi put imamo poseban Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, kao i novi Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije. Započeli smo i izradu strateških dokumenata, Strategije za razvoj energetike do 2030. sa vizijom do 2050. godine, kao i Integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku sa projekcijama do 2050. godine. Sva prateća podzakonska akta biće završena do kraja godine. To su dokumenta koja će biti temelj za razvoj i za budućnost Srbije jer, s jedne strane treba da omoguće da budemo energetski bezbedna zemlja, a sa druge strane da budućim generacijama ostavimo čistiju životnu sredinu. Srbija godišnje emituje 59 miliona tona ugljen-dioksida, a ako budemo realizovali planove i investicije, smanjićemo emisiju za 24 miliona tona – rekla je ministarka Mihajlović.

Ona je istakla da je novi investicioni plan vredan 17 milijardi evra, a da je ulaganje u zelenu energetiku novi model rasta.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor kazao je da ono što danas radimo i o čemu razmišljamo u oblasti energetike ima dalekosežne posledice za našu decu u budućnosti.

On je dodao da pitanje kojim se bavi Forum jeste kompleksno, nadstranačko, političko i modernizacijsko, ali i kompetitivno pitanje.

– Ovo je jedna od tema u kojima se zemlje takmiče u privlačenju investicija, ubrzavanju razvoja, modernizaciji i ostalim sferama koje predstavljaju merilo kvaliteta života građana – rekao je predsednik Skupštine Vojvodine.

Pastor je naveo da je Srbija u proteklom periodu učinila krupne korake kada je u pitanju zakonska regulativa u ovoj oblasti, obezbeđujući time okvir za brži energetski razvoj.

– Ono što je takođe izuzetno značajno jeste okončanje izgradnje Južnog toka, zahvaljujući kojem čitava naša pozicija u strateškom smislu dolazi u jednu drugčiju ravan – kazao je Pastor.

Predsedavajući Foruma Tihomir Simić rekao je da u dužem periodu Republika Srbija ulaže posebne napore u procesu unapređenja sopstvene energetske bezbednosti i izgradnje infrastrukture, koja treba da zadovolji rastuće potrebe za energijom. On je dodao da se gotovo identični procesi dešavaju i u drugim zemljama Jugoistočne Evrope, potvrđujući činjenicu da niko na ovom prostoru ne može sebi da dozvoli pasivnost, niti da postane izolovano energetsko ostrvo.

– Upravo je i naš cilj da ovogodišnji Forum podstakne kreativnije i konkretnije korišćenje raspoloživih potencijala u čistoj energiji na ovim prostorima, dodatno pokrene saradnju i razvoj energetike u zemljama regiona i usmeravanje naše budućnosti ka visokim ciljevima Energetske mape puta EU 2050 – rekao je Simić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *