ODLUKA REPUBLIČKOG KRIZNOG ŠTABA: POSTOJEĆE MERE OSTAJU NA SNAZI UZ NEOPHODNU IMUNIZACIJU

Zdravlje

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je da je medicinski deo Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 zahtevao da se usvoje restriktivnije mere u borbi sa koronavirusom, ali je odlučeno da se nastavi sa postojećim merama, uz neophodnu vakcinaciju.

Brnabić je, u obraćanju novinarima nakon sednice ovog tela, precizirala da je medicinski deo zahtevao da se uvede najmanje deset dana zabrane javnog okupljanja iznad pet osoba, skraćanje radnog vremena do 17 časova za sve delatnosti osim esencijalnih u vezi sa hranom, gorivom i lekovima i uslužnih medicinskih i zanatskih delatnosti i, ukoliko to rezultira smanjenjem broja zaraženih, onda da se pristupi korišćenju kovid propusnica.

Oni su podvukli da je i dalje najvažnija masovna imunizacija stanovništva i da treba da se dostigne stopa od 80 odsto vakcinisane populacije, uz obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i zaposlenih u javnim službama, prenela je premijerka.

Smatram da bi ove mere dovele do toga da se brže smanji broj zaraženih, ali bi takođe dovele do toga da ponovo stane imunizacija. Kada smo imali mali broj zaraženih, dve nedelje smo bili na 48 odsto vakcinisanih, podsetila je ona i dodala da se imunizacija sada dobro sprovodi jer su ljudi shvatili ličnu odgovornost.

Odlučili smo, uz to da bude jasno šta je tražio medicinski deo Kriznog štaba, da nastavimo ovako kako smo počeli sa postojećim merama, uz to da je neophodna vakcinacija, ponovila je premijerka.

Vakcinacija protiv koronavirusa je jedini održivi odgovor na ovu pandemiju, naglasila je Brnabić i dodala da bi uvođenje restriktivnijih mera bilo samo produžavanje agonije, odugovlačenje sa rešenjem i nije trajno rešenje.

Predsednica Vlade je još jednom apelovala na građane koji do sada nisu to učinili da se vakcinišu, a oni kojima je prošlo više od 180 dana da prime treću dozu.

Nacionalno telo za imunizaciju u ovom trenutku još nije donelo konačan stav o tome da li se smanjuje period od poslednje vakcine na pet meseci, ali će zasedati ponovo sledeće nedelje, kada će javnost biti obaveštena, navela je ona.

Brnabić je ocenila da je epidemijska situacija u Srbiji juče i danas nešto bolja, iako su brojke i dalje velike, navodeći da se smanjuje razlika u broju hospitalizoavih i otpuštenih, koja je danas iznosila 100.

Prema njenim rečima, 79 lokalnih samouprava ima više od 50 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva, devet ima približno 50 odsto, dok četiri imaju manje od 30 odsto vakcinisanih.

Do 30 godina starosti imamo 22,7 odsto vakicnisanih, upozorila je ona i ocenila da je to jako loše, ali to je ono na čemu moramo zajedno da radimo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *