LOKALNA SAMOUPRAVA OSUĐUJE VRŠNJAČKO NASILJE U SVETI SAVA ŠKOLI

Gradske vesti

Novi slučaj vršnjačkog nasilja desio se u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Sremskoj Mitrovici kad je učenik osmog razreda (13) prebio trojicu đaka.

Prema saznanjima medija osmak je u ponedeljak najpre tokom velikog odmora pretukao jednog vršnjaka ispred prodavnice u neposrednoj blizini škole, ali se tu se nije zaustavio jer je potom u samoj školi prebio još dvojicu mlađih đaka. Jedan od povređenih navodno je završio u bolnici zbog povreda.

Povodom slučaja vršnjačkog nasilja koji se desio u školi „Sveti Sava“ u Gradskoj kući održana je konferencija za medije.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović i načelnik Uprave za obrazovanje Zoran Đurić, konstatovali su da je zaštita dece od nasilja prioritet.

– Zaštita dece i učenika od nasilja, to je složen proces u kome treba svi da učestvuju, nastavnici, rukovodstvo škola, roditelji, učenici i lokalna zajednica. Mi kao lokalna samouprava osuđujuemo svaki vid nasilja, a posebno vršnjačko nasijle. Ono na čemu mi treba da radimo u saradnji sa školama je prevencija nasilja i moramo svi zajedno da sarađujemo – istakla je gradonačelnica.  

Lokalna samouprava osudila je ovakav vid vršnjačkog nasilja. Škola je postupila po jasnim protokolima kada je reč o problemu ovog tipa i od njih zavisi kakve će disciplinske mere biti pokrenute.

– Problem nasilja ne treba da bude tabu tema, o njemu treba da govorimo, jer samo tako možemo da ga rešimo – izjavio je načelnik Gradske uprave za obrazovanje Zoran Đurić.

Direktorka Osnovne škole „Sveti Sava“ Dragana Sretenović izjavila je za Kurir da postoji protokol predviđen za ovakve situacije.

– Kad se desi događaj koji ima elementa vršnjačkog nasilja, svaka obrazovna ustanova odmah nakon saznanja primenjuje pravilo o protokolu ustanove na nasilje u kome se nalaze jasni koraci kako treba da postupa da bi rasvetlila ceo događaj i koji su koraci u nekom daljem radu. Ključnu ulogu u svemu tome ima tim za zaštitu učenika od nasilja, koji nakon svih prikupljenih činjenica i uzimanja izjava uz prisustvo roditelja, procenjuje nivo nasilja. Kad se proceni nivo nasilja onda se primenjuju mere, plan zaštite, disciplinske mere za sve učenike koji su učestvovali u događaju i prevenciju koju škola treba da uzima u obzir i pojačava se vaspitni rad sa tim učenicima – rekla je direktorka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *