PROMOCIJA ZBORNIKA„ STO GODINA ČASOPISA ZENIT 1921-1926-2021”

Kultura

U Galeriji „Lazar Vozarević“ predstavljen je zbornik „Sto godina časopisa Zenit 1921-1926-2021”, objavljen povodom obeležavanja jednog veka od pokretanja ovog najznačajnijeg jugoslovenskog avangardnog časopisa međunarodne provenijencije.

Galerija „Rima” je, u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost, izdala publikaciju koja na 760 strana sadrži nova tumačenja čuvenog avangardnog glasila „Zenit”, iz pera domaćih i inostranih autora iz internacionalnih istraživačkih okvira.

Kako je na promociji rekao dr Bojan Jović, jedan od urednika publikacije, „Zenit” internacionalnu reviju za umetnost i kulturu pokrenuo je februara 1921. godine u Zagrebu Ljubomir Mićić. Ravnomerno, jednom mesečno, izlaženje časopisa u zagrebačkoj fazi prekinuto je 24. brojem maja 1923, kada je, posle jedne napregnute polemike, redakcija bila prinuđena da se premesti u Beograd. Beogradska faza obeležena je neujednačenim i usporenim izlaženjem, čestim promenama formata i funkcije časopisa u celini. Taj hrabar i redak pokušaj izdavanja obnovljen je 25. brojem februara 1924. godine, posle višemesečnog zastoja, a završava sa mimo volje urednika, zabranom decembra 1926, zaključno sa 43. brojem. Urednička pozicija pripadala je isključivo Ljubomiru Miciću uz kratkotrajna učešća Boška Tokina, Rastka Petrovića i Branka Ve Poljanskog, a u oblikovanju nekoliko brojeva učestvovao je i Ivan Gol.

Ovim izdanjem reprinta časopisa „Zenit”1921-1926, omogućen je celovit uvid u jedan od najranijih časopisa neobične sudbine koji je ostavio dubok trag u jugoslovenskoj i evropskoj kulturi. Godinama, decenijama bio je priznatiji i cenjeniji na strani, nego u sopstvenoj sredini uprkos činjenici da je njegovu vrednost i njegovo postojanje moguće potvrditi u bilo kojem vremenu i prostoru.

Avangardna težnja sveobuhvatnoj obnovi života i umetnosti u Jugoslaviji se manifestovala kroz časopis „Zenit”, u koje su svoje ideje i radove izlagali najeminentniji stručnjaci i umetnici kako Jugoslavije tako i čitave Evrope.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *