SPECIJALIZOVANI BUDILNICI ZA GLUVE I NAGLUVE

Društvo

U okviru projekta „Vreme je da ustaneš!“ koji je finansiran od strane Republike Srbije, Ministarstva pravde – sredstvima iz oportuniteta za članove Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Sremska Mitrovica nabavljeni su specijalizovani uređaji za buđenje (budilnici) koji su prilagođeni gluvim i nagluvim osobama. Budilnici imaju svetlosni, vibrirajući i zvučni signal za buđenje.

Po dobijenim sredstvima urađena je nabavka ovih specijalizovanih aparata za buđenje koji će gluvim i nagluvim Mitrovčanima omogućiti buđenje na njima odgovarajuć način. S obzirom da gluvi i nagluvi pripadaju grupi invalida sa senzornim invaliditetom, njihovo čulo vida je primarno za prijem nadražaja iz spoljne sredine. Uređaji za buđenje koji emituju svetlosne i vibrirajuće signale su namenski proizvodi za ovu grupu ljudi. U profesionalnoj sferi života obezbeđivanje ovakvog uređaja za buđenje omogućava zaposlenim gluvim i nagluvim licima da održe odgovoran pristup prema poslodavcu, kod kojeg su zaposleni, i u tom smislu obavezni na dolazak na posao u određeno vreme u jutarnjim satima. U ličnoj sferi, omogućava i nezaposlenim gluvim i nagluvim osobama koji imaju decu, da budu odgovorni roditelji, a aparat  im pomaže u vršenju roditeljskih dužnosti. Isto tako, ovaj aparat pomaže i starijim osobama sa pomenutim invaliditetom, da aktivnost buđenja bude na njima odgovarajuć način. Sve gluve osobe imaju potrebu za ovakvim uređajem.

– Realizacijom ovog projekta daje se podrška zajednici gluvih, jer je ovakav specijalizovan budilnik njihova realna potreba. Budilnik je opremljen svetlosnim signalom, vibrirajućim dodatkom i zvučnim alarmom, a moguće je podesiti ga u jednoj od ovih ponuđenih formi za buđenje ili u kombinaciji tih formi, što znači da će svaka osoba namestiti sebi odgovarajuć način za buđenje. Kao što je zvučni budilnik potreba većinske populacije „čujućih“ osoba tako i našim gluvim i nagluvim sugrađanima je potrebna ova uobičajena spravica. Na žalost, osim razlike u načinu buđenja postoji razlika i u ceni uređaja. Pouzdan budilnik sa ovakvim mogućnostima kao što je ovaj, koji je kroz projekat obezbeđen, većini naših sugrađana je cenovno nedostupan, zbog toga, veoma su zadovoljni oni koji su ga ovim putem dobili a nisu mogli sami sebi da ga priušte – kažu iz Organizacije.

Podela budilnika izvršena je u petak, 22. oktobra 2021, u Sremskoj Mitrovici, u ulici Parobrodska 10, gde je sedište organizacije, uz poštovanje mera protiv korona virusa.

– Organizacija gluvih i nagluvih sa sedištem u Sremskoj Mirovici deluje na prostoru više opština, zbog toga ima naziv Međuopštinska organizacija. To su opštine: Irig, Ruma, Pećinci, Šid, Stara Pazova, Inđija i naravno teritorija grada Sremska Mitrovica. Ove godine organizacija je skromno obeležila 65 godina od osnivanja i neprekidnog rada. Zapravo, krajem septembra, ovde u Sremskoj Mitrovici, objedinjena i zajedno su obeležena tri važna događaja za zajednicu gluvih, a to su: Međunarodna nedelja gluvih, Međunarodni dan znakovnog jezika i 65 godina od osnivanja organizacije. Svake godine se u okviru Međunarodne nedelje gluvih poseti grob Radivoja Popovića, prvog učitelja gluvih na ovim prostorima. Tačnije, Radivoj Popović je prvi otvorio školu za decu sa oštećenim sluhom, baš ovde u Sremskoj Mitrovici. A ove godine, povodom 65-godišnjice postojanja organizacije, okupljanje  je bilo uveličano i jednom tortom, tako da je „šlag na tortu“ dodat za tradicionalno septembarsko okupljanje. Organizacija, već neko vreme unazad, ima poteškoća u radu. Na žalost, teška vremena se odnose i na druge invalidske organizacije, ne samo gluvih i nagluvih, jer se nedovoljno finansiraju invalidske organizacije i slabo ima se poklanja pažnja. Bolje reći, uopšte u društvu slabo se poklanja pažnja gluvim osobama kao i osobama sa delimično oštećenim sluhom. Otuda njihova potreba da se okupljaju u svojim organizacijama. U ovako dugotrajnom postojanju naše organizacije, mora se reći i to, da je bilo i boljih vremena, kao i da ovo nije prvi put da su teška vremena. Ne bih želela da se obeshrabrimo, proći će i ovaj težak period rada. Samo se nadam da je ovo poslednji put. Važnije od finansijske pomoći organizacijama  je bolja društvena i socijalna inkluzija gluvih i nagluvih osoba. A posebna pažnja bi trebala da bude na mlađoj populaciji tj. gluvoj deci i deci sa oštećenim sluhom – rekla je Dragana Vrzić, koordinator aktivnosti u MOGN Sremska Mitrovica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *