OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENJA SREMSKE MITROVICE

Gradske vesti

1. novembar jedan je od najznačajnijih datuma u istoriji Sremske Mitrovice. Na taj dan Sremska Mitrovica je oslobođena u Prvom i Drugom svetskom ratu. Tim povodom venac na spomenik oslobodiocima kod Železničke stanice položila je gradonačelnica Svetalana Milovanović.

Tokom dana položeni su veci i na spomen kosturnicu srpskih vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu, dok je na Spomen groblju upriličen prigodan program, kojem su pored predstavnika Grada prisustvovali prvi sekretar ruske ambasade u Srbiji Igor Kiselev i predsednik Pokrajinskog odbora SUBNOR-a Vojvodine Jovo Barošević. 

U noći između 31. oktobra i 1. novembra, Narodno oslobodilačka vojska i Crvena armija oslobodile su Sremsku Mitrovicu nakon tri i po godine ratne okupacije. 

Datum 1. novembar 1944. uzima se kao početak razvoja grada u savremenom dobu. Čuvajući uspomenu na oslobodioce grada, lokalna samouprava je pre dve godine rekonstruisala spomenik oslobodiocima i samu zgradu Železničke stanice, koji predstavljaju simbole i sećanje na ovaj događaj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *