ATANASKOVIĆ U DVODNEVNOJ POSETI SLOVAČKOJ

Ekonomija

Delegacija Ministarstva privrede na čelu sa ministarkom Anđelkom Atanasković boraviće danas i sutra u službenoj poseti Bratislavi povodom održavanja Poslovnog foruma Slovačka – Srbija i 10. zasedanja Mešovite komisije za ekonomsku saradnju između Republike Srbije i Slovačke Republike.

Otvarajući Poslovni forum, koji su organizovale uz podršku na najvišem nivou, Privredna komora Srbije i Agencija za investicije i razvoj trgovine (SARIO), ministarka Atanasković je poručila da je Slovačka jedan od iskrenih prijatelja Srbije i u prethodnim godinama, jedan od stubova podrške kako teritorijalnom integritetu naše zemlje, tako i putu ka Evropskoj uniji.

– Vlada Republike Srbije, sprovođenjem reformskih aktivnosti i značajnim promenama investicionog okvira, doprinosi stvaranju privlačnog privrednog ambijenta što stvara prostor za dolazak još većeg broja investitora. Cilj Vlade Srbije je dalje ekonomsko jačanje kao i održavanje ekonomske stabilnosti – rekla je Atanasković.

Kako je navela, rast industrije i ulaganje u infrastrukturu, glavni su pokretači ekonomskog razvoja, koji su omogućili Srbiji da nastupi kao jedan od regionalnnih lidera u privlačenju stranih investicija.

– Na ovakvo investiciono okruženje u Srbiji su uticali politička i ekonomska stabilnost, dostupnost visoko obrazovane i visokokvalifikovane radne snage, konkurentni operativni troškovi, optimalna geografska lokacija, finansijske beneficije i podsticaji – istakla je ona.

Ministarka je rekla da veruje da će održavanje Poslovnog foruma doprineti uspostavljanju nove i daljem unapređenje postojeće poslovne saradnje Srbije i Slovačke u različitim oblastima.

– Trgovinska razmena predstavlja osnov bilateralne ekonomske saradnje i njen obim se u poslednjih 10 godina kretao u rasponu od 350 mil. evra do 640 mil. evra. U Republici Srbiji registrovano je 317 privrednih društava čiji su osnivači fizička, odnosno pravna lica iz Slovačke. Potencijali za saradnju su daleko veći, bilo da je reč o investicijama ili o saradnji kroz formiranje zajedničkih kompanija i izlazak na treća tržišta – rekla je Atanasković.

Ovom prilikom ministarka Atanasković je održala i bilateralni sastanak sa Rihardom Sulikom, potpredsednikom Vlade Slovačke Republike i ministarom privrede, a tokom dvodnevne posete Bratislavi, sastaće se sa slovačkim investitorima u Srbiji i predstavnicima Udruženja Srba u Slovačkoj.

Foto: Nebojša Krstić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *