KARAVAN FRANCUSKIH FILMOVA U SREMSKOJ MITROVICI

Kultura

Centar za kulturu „Sirmijumart“ u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji povodom manifestacije Novembarski dani organizuje projekcije francuskih filmova koje će se od 15. do 18.novembra održavati svakog dana sa početkom u 18 časova u Art klubu Sirmiumarta.

Na repertoaru će biti premijerni francuski filmovi novije produkcije, koji se prikazuju u okviru ciklusa „Francuski filmski karavan“. U skladu sa zdravstvenom situacijom, sve projekcije će se odvijati uz strogo poštovanje propisanih mera zaštite i distanciranja. Ulaz je besplatan.

Prve večeri, 15. novembra biće prikazan film Ogromna. Sadržaj: u svojoj 40. godini, Frederik iznenada shvata da želi da postane otac. Njegova devojka Kler nikada nije želela dete, oko čega su se ranije već bili složili. Međutim, Frederik čini neoprostivo i Kler ostaje trudna, a da toga nije ni svesna. Sve dok ne počne da biva ogromna… Žanr: komedija; Godina: 2020; Trajanje: 101 min; Režija: Sofi Leturner; Uloge: Marina Fois, Žonatan Koen.

Druge večeri, 16. novembra biće prikazan film Damjen želi da promeni svet. Sadržaj: Damjen je odrastao u predgrađu Pariza, njegova majka je bila vatrena aktivistkinja za ljudska prava. Dvadeset godina kasnije, dok se šetao gradom, sudario se sa dečakom po imenu Bazad. Dečko beži jer on i njegova majka ilegalno borave u Francuskoj i boje se da će biti proterani. Damjen dolazi do odličnog rešenja: reći će vlastima da je on Bazadov otac. Međutim, o njegovom podvigu se pročulo i sve majke sa neregulisanim statusom žele to isto. Uz pomoć sestre, advokatice i prijatelja, Damjen pokreće udruženje muškaraca koji su spremni da priznaju decu ilegalnih imigranata i možda prekrše zakon iz solidarnosti. Žanr: Komedija; Godina: 2019; Trajanje: 101 min; Režija: Gzavije de Šudan; Uloge: Frank Gastambide, Melisa Sezen.

Treće večeri, 17. novembra biće prikazan film Notr Dam. Sadržaj: Mod Krejon je rodom iz oblasti Vogeza ali živi dugo u Parizu. Arhitekta i majka dvoje dece, posle jednog nesporazuma pobeđuje na konkursu koji je raspisala opština grada Pariza za preuređenje platoa ispred katedrale Notr Dam. Između te nove odgovornosti, zatim ljubavi iz mladosti koja se ponovo pojavljuje u njenom životu, kao i oca njene dece kojeg ne uspeva potpuno da napusti, Kler će preživeti pravu oluju u svom životu. Oluju kojoj će morati da se suprotstavi kako bi se afirmisala i oslobodila. Žanr: komedija; Godina: 2019; Trajanje: 88 min; Režija: Valeri Donzeli; Uloge: Valeri Donzeli, Pjer Deladonšan;

Četvrte večeri, 18. novembra, biće prikazan film Play. Sadržaj: Maks je 1993. godine imao 13 godina kada je na poklon dobio svoju prvu kameru. Narednih 25 godina neće prestati da snima. Svoje prijatelje, svoje ljubavi, uspehe, neuspehe… Od 90-ih do 2010-ih, zabeležio je objektivom svoje kamere portret čitave jedne generacije. Žanr: komedija; Godina: 2020; Trajanje: 108 min; Režija: Antoni Marsijano; Uloge: Maks Boubil, Alis Isaz.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *