ODRŽANO 9. ZASEDANJE ZAJEDNIČKOG KONSULTATIVNOG ODBORA KOMITETA REGIONA EU–SRBIJA

Reportaže

Danas je u Beogradu održano deveto onlajn zasedanje Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona Evropske unije i Republike Srbije, a predstavnici srpske strane sednicu su pratili iz Narodne skupštine.

Ključne teme o kojima se diskutovalo jesu uključivanje lokalnih i regionalnih vlasti u proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, kao i zaštita životne sredine, akcije protiv klimatskih promena i zelena energija.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić obratio se u svojstvu člana Zajedničkog konsulativnog odbora Komiteta regiona za AP Vojvodinu u okviru sesije posvećene zaštiti životne sredine.

Tom prilikom on je istakao da Evropska unija predstavlja najveći izvor donacija u Republici Srbiji, te da su njeni programi faktor ubrzanja reformi i preduslov za punopravno članstvo u EU.

– U tom procesu, poseban fokus je usmeren na realizaciju projekata u oblasti transporta, energetike i životne sredine – poručio je Sofić i naglasio da je Srbija započela proces energetske tranzicije, čija je suština povećanje energetske bezbednosti i efikasnosti u cilju očuvanja životne sredine, kao i da „Zelena agenda” i zelena tranzicija predstavljaju šansu za dodatni rast BDP-a i otvaranje novih 30.000 radnih mesta u lokalnim zajednicama.

Resorni sekretar podsetio je na to da je u finansijskom periodu 2014–2020. godine na teritoriji AP Vojvodine realizovano ukupno 36 projekata u oblasti zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i prevencije rizika u ukupnoj vrednosti od 57,4 miliona evra.

U cilju realizacije tih projekata, korisnici iz AP Vojvodine povukli su sredstva iz fondova Evropske unije u ukupnoj vrednosti od oko 16,3 miliona evra što je, kako je rekao sekretar, značajan iznos, ali da su za realizaciju projekata koji imaju širi uticaj na lokalnu zajednicu potrebna desetostruko veća sredstva, koja se u ovom trenutku obezbeđuju pretežno iz državnog budžeta i međunarodnih kreditnih i donatorskih linija.

Takođe, Sofić je napomenuo da Pokrajinski sekretarijat realizuje aktivnost mapiranja stanja i potencijala u 45 opština AP Vojvodine, radi analize prikupljenih podataka i klasterizovanja lokalnih i regionalnih prioriteta, putem pet tematskih celina među kojima je i „Zelena agenda“, koja uključuje obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *