DAN DETETA OBELEŽEN U MITROVAČKOJ BOLNICI

Zdravlje

Dvadeseti novembar je dan kada je 1959. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Deklaraciju o detetovim pravima, a istog dana 1989. godine Generalna skupština UN usvojila Konvenciju o pravima deteta, čiji je potpisnik i naša zemlja.

Osnovni principi su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju, kao i pravo na nediskriminaciju.

Dosta toga se čini na unapređenju položaja dece, ali dalek je put do ostvarivanja temeljnih prava deteta, posebno dece iz osetljivih i diskriminisanih grupa koja žive u siromaštvu, isključena su iz obrazovnog sistema i društva.
Sprečavanje nasilja nad decom i diskriminacije, obezbeđivanje ravnopravnih uslova za život, zdravstvenu zaštitu, socijalno blagostanje, dostupno kvalitetno obrazovanje, dodatnu podršku, igru i druženje zadatak su svakog od nas a ne samo roditelja i zaposlenih u institucijama.

U Opštoj bolnici Sremska Mitrovica, na inicijativu glavne sestre Gordane Pavlović, Dan detata obeležen je posetom malim pacijantima u Dečijem odeljenju i tom prilikom podeljeni su poklon paketi koje sadrže slatkiše, knjige, šolje, diplome za hrabrost i prigodni flajeri, a iznad svega želje za brzo ozdravljenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *