OTVORI OČI – STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Društvo

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i tim povodom zgrada Muzeja Srema će biti osvetljena narandžastom svetlošću 25. i 26. novembra.

Nasilje nad ženama je svaki akt rodno zasnovanog nasilja koji dovodi do psihološke, ekonomske, fizičke ili seksulane povrede žene odnosno njene patnje, uključujući pretnje takvim ponašanjem. U situacijama nasilja odgovornost za nasilje je uvek i isključivo na onome ko čini nasilje, bez obzira na okolnosti koje mogu biti faktori podsticaja.

„Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. Ova kampanja obuhvata pet važnih međunarodnih datuma koji povezuju žene, nasilje i ljudska prava.

Centru za socijalni rad „Sava“ u Sremskoj Mitrovici tokom 2021.godine prijavljena su 218 slučaja nasilja u porodici što je, u poređenju sa 2020.godinom, porast od oko 15 procenata. Tokom 2021.godine uslugu Sremske sigurne kuće
koristilo je 12 žena i osam dece.

Centar za socijalni rad pruža sledeće vidove podrške žrtvama nasilja u porodici: smeštaj u Sigurnu kuću ili hraniteljsku porodicu; iInformisanje žrtve o nadležnostima institucija u sprečavanju nasilja u porodici; savetodavni rad sa žrtvom nasilja; ekonomsko osnaživanje žrtve kroz uključivanje u stalnu novčanu socijalnu pomoć (ukoliko ispunjava uslove) i kroz jednokratne novčane pomoćiokretanje postupaka iz socijalne i porodično-pravne zaštite.

Međusektorska saradnja javnih službi, lokalne samouprave i nevladinih organizacija u borbi protiv nasilja omogućava bolju i bržu razmenu informacija ali i stvaranje sistema podrške žrtava nasilja u porodici. Krajnji cilj našeg rada je da u lokalnoj zajednici razvijemo nultu toleranciju na svaki vid nasilja te da naše sugrađane edukujemo i ohrabrimo da svaki oblik nasilja prijave nadležnim institucijama, poručuju iz Centra za socijalni rad.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *