SVEČANO URUČENI UGOVORI ZA ŽENSKO PREDUZETNIŠTVO: 13 MILIONA DINARA ZA PREDUZETNICE U VOJVODINI

Ekonomija

U Holu Pokrajinske vlade danas su svečano uručeni ugovori korisnicima sredstava po Konkursu za dodelu bespovratnih sredstava ženskom preduzetništvu za subvencionisanje troškova nabavke mašina ili opreme, računarske opreme, softvera ili usluge u cilju inoviranja i digitalizovanja procesa proizvodnje i operacija u domenu marketinga i trgovine u 2021. godini.

Nakon usvojenog rebalansa budžeta u septembru tekuće godine, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam objavio je nove javne konkurse, između ostalog i u oblasti ženskog preduzetništva. Njime su dodeljena sredstva u cilju povećanja konkurentnosti, odnosno ukupnog razvoja preduzetništva, dok je sam konkurs osnov za dobijanje de minimis državne pomoći.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević istakao je da je konkurs za žensko preduzetništvo veoma važan, s obzirom na to da statistički podaci pokazuju da još nije dostignuto 50 odsto udela žena u vlasničkoj strukturi privrednih društava. On je naveo da je republički prosek oko 30 odsto, a pokrajinski još manji, te da je stoga veoma važna podrška preduzetnicama i da se prilikom odabira kandidatkinja vodilo računa i o tome koliko žena zapošljavaju.

Zahvalivši preduzetnicama koje su učestvovale na konkursu, Ivanišević je naglasio da je to odličan primer Srbije 21. veka, koji podrazumeva rad, disciplinu, rezultate, požrtvovanje i zapošljavanje novih ljudi.

– Potrudićemo se da vas sve obiđemo i uverimo se da je svaki dinar utrošen namenski, jer to je zalog za neki sledeći dinar i za neke sledeće preduzetnike i preduzetnice koji će dobiti novac, kako bi u razgovoru o sledećim budžetima moglo da se kaže da su sva sredstva utrošena namenski. Čestitam vam na tome što ste preduzetnice – rekao je sekretar Ivanišević.

Sekretarijat je na osnovu konkursa za žensko preduzetništvo plasirao ukupno 13,1 milion dinara po principu refundacije, od toga 10,7 miliona za kapitalne subvencije i 2,4 miliona dinara za tekuće subvencije, za ukupno 71 korisnika sredstava. Pravo učešća na konkursu imala su privredna društva i preduzetnice sa sedištem ili registrovanom poslovnom jedinicom na teritoriji AP Vojvodine, evidentirani u Agenciji za privredne registre najkasnije do 30. decembra 2019. godine, odnosno imaju aktivan status kao mikro ili mala pravna lica.

U ime Privredne komore Srbije, strateškog partnera Sekretarijata u oblasti ženskog preduzetništva, učestvovala je direktorka Sektora preduzetništva Branislava Simanić, koja je istakla da je cilj tog sektora rad na unapređenju i razvoju preduzetništva u Srbiji, i to kroz dve organizacione jedinice – Stručnu službu za podršku Parlamentu preduzetnika i Kancelariju za preduzetništvo.

Ona je rekla da Sekcija za žensko preduzetništvo nastoji da utiče na ekonomsko osnaživanje žena preduzetnica u Srbiji i promociju razvoja ženskog preduzetništva, raznim vidovima pomoći i podrške, počev od nastupa na sajamskim manifestacijama, preko plasiranja robe i usluga na strana tržišta, do organizacije besplatnih edukacija i radionica, posebno u sferi digitalizacije poslovanja i inovativnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *