U ČAST LEPE REČI, ODRŽAN 30. FESTIVAL BESEDNIŠTVA

Kultura

Tradicionalno, 30. Festival besedništva Sirmium lux verbi – Sirmijum svetlost reči počeo je zvucima fanfara u izvođenju trubača Muzičke škole „Petar Krančević”. Aleksandra Padrov, vokalni solista na početku je izvela Himnu festivala, Prvu pitijsku Pindarovu odu. Jubilej, tri decenije slavljenja lepe reči obeležen je revijom besednika. Nastupili su oratori koji su doprineli trajanju i kvalitetu manifestacije. 

Organizator Festivala besedištva je Ustanova za negovanje kulture Srem, a pokrovitelji i ovogodišnje manifestacije su Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose  sa verskim zajednicama i Grad Sremska Mitrovica.

Publika je nakon revije besednika bila u prilici da uživa i u dobroj muzici i poezije. Izveden je muzičko poetski kabare „Da, to su bili dani“, u kojem učestvuju glumci Nebojša Dugalić i Boris Pingović.  

Tokom dugog niza godina održavanja Festivala besedništva, takmičeći se, nastupali su srednjoškolci, studenti, pravnici, vojna lica, dramski umetnici, a kasnije, neki od njih i kao mentori, mlađim generacijama, dok su u revijalnom delu učestvovali, naši najeminentniji glumci, vrsni besednici: Ljuba Tadić, Miša Janketić, Petar Kralj, Tihomir Stanić, Goran Sultanović, Marko Nikolić, Tatjana Bošković, Ljubomir Bandović, Nebojša Dugalić, Boris Pingović i mnogi drugi,koji su svojim umećem govorenja davali uzvišenu notu Festivalu ipronosili slavu, prvog i najstarijeg Festivala besedništva u regionu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *