PROJEKAT “KREIRAMO MOGUĆNOSTI ZA KROJENJE NOVOG ŽIVOTA” PREDSTAVLJEN U SREMSKOJ MITROVICI

Gradske vesti

U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici predstavljen je projekat  za zapošljavanje Roma i marginalizovanih grupa, koji nosi naziv “Кreiramo mogućnosti za krojenje novog života“. Sa ciljem obezbeđivanje podrške zapošljavanju i samozapošljavanju Roma i drugih ranjivih grupa, kroz primenu održivih inovativnih modela socijalnog preduzetništva i cirkularne ekonomije, ovaj projekat će se sprovoditi u periodu od 1. decembra 2021. do 30. novembra 2022. godine. 

Najvažnije aktivnosti ogledaju se  kroz sprovođenje obuka za Rome i druge ranjive grupe i stvaranje uslova za započinjanje i održavanje poslovanja, na specifičnim i inovativnim proizvodnim linijama, konfekcijskog šivenja i pravljenja proizvoda od tekstila i slično.

Centar za ekonomsko unapređenje Roma u Sremskoj Mitrovici sprovešće obuku za oko 40 žena za rad na šivaćim mašinama, a nakon obuke, kroz  5 grantova obezbediće se sredstva za  otvaranje samostalnih firmi i više osoba će moći da se zaposli kod poznatog poslodavca. Najkompetentniji će dobiti šivaće mašine i moći će da nastavesvoj  rad. 

Nosilac ovog projekta je Grad Sremska Mitrovica, dok su projektni partneri Regionalna razvojna agencija Srem, Centar za ekonomsko unapređenje Roma, Кlaster socijalnog preduzetništva Vojvodina i Unija poslodavaca Vojvodine. 

Projekat „Кreiramo mogućnosti za krojenje novog života“ se implementira kroz program „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ – Inicijativa za inkluziju 3, a sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje, koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saranju GIZ, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. 

Ukupna vrednost projekta je preko 109 hiljada evra, a sprovodiće do 30. novembra 2022. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *