MLADI KOMPOZITORI I TEKSTOPISCI SREMA STVARAJU HORSKU PESMU

Kultura

U četvrtak, 9. decembra u čitaonici Biblioteke „Gligorije Vozarović“, uz prisustvo svih takmičara, njihovih nastavnika i roditelja, održana je koncertna promocija prvog broja zbornika „Svetogorac“.

„Svetogorac“ je nastao kao rezultat zajedničkog i predanog rada učenika osnovnih i srednjih škola Srema, njihovih nastavnika, zatim članova udruženja Bingo, horova Arodisi, Polifonika i Krančević. Na zborniku se radilo duže od 10 meseci, tj. od trenutka pokretanja projekta „Deca kompozitori i tekstopisci Srema stvaraju horsku pesmu“, koji je podržalo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

U zborniku se nalazi 20 tekstova, od kojih je sedam nagrađenih i odabranih za osmišljavanje horske kompozicije. Zbog toga se, pored tekstova, u zborniku nalaze i partiture devet kompozicija. Osam je horskih, a jedna je pisana za solistu i klavir.

Na promociji „Svetogorca“ govorile su Zorica Mišečević, urednica programa Ustanove za negovanje kulture Srem, zatim Željka Avrić, sremskomitrovačka pesnikinja, Isidora Skuratović, dirigentkinja ansambla Arodisi i Jovanka Ivanić, dirigentkinja hora PoliFonika.

Izvedene su sve nagrađena pesme, a kao solistkinje su se predstavile Isidora Skuratović i Valentina Mališević, dok je u ulozi klavirskog saradnika nastupila Anđela Tomić.

Diplome nagrađenima i Zahvalnice ostalim učesnicima i saradnicima uručio je predsednik Udruženja Bingo Luka Ivanić, dok je program promocije vodila bibliotekarka Svetlana Sabo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *