NAUČNO-TEHNOLOŠKI PARKOVI SIMBOL MODERNIZACIJE SRBIJE

Obrazovanje

Zahvaljujući zajedničkom radu Pokrajinske vlade i Vlade Republike Srbije završili smo veliku investiciju i otvorili drugu fazu Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, koji, zajedno sa drugim naučno-tehnološkim parkovima, predstavlja simbol modernizacije Srbije, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, nakon što je zajedno sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić prisustvovao otvaranju Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu.

Tom prilikom oni su uručili 20 ugovora za institute, firme i startap kompanije koje su od danas članice Naučno-tehnološkog parka.

– Ova investicija je od velikog značaja za celu našu zemlju, jer će se u ovom prostoru stvarati proizvodi koji će u budućnosti imati višestruko veću vrednost u odnosu na vrednost investicije koju smo realizovali – rekao je Mirović.

Predsednik Mirović i premijerka Brnabić obišli su danas i radove na izgradnji Instituta „Biosens“, koji će, kako je najavljeno, biti završeni u januaru 2023. godine.

Brnabićeva je istakla da će ovaj naučno-tehnološki park biti jedan od najboljih u ovom delu Evrope.

– Na ovom mestu, u okviru ovog NTP-a, imamo fakultet, velike kompanije koje imaju svoje razvojne centre i startap inovacione kompanije koje će sa njima sarađivati, što predstavlja mali ekosistem i svojevrsnu fabriku znanja, inovacija i dodatne vrednosti za celu našu zemlju – navela je Ana Brnabić.

Događaju je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je rekao da je ova investicija najbolja kombinacija nauke, znanja, inteligencije i ekonomije, nešto što predstavlja četvrtu industrijsku revoluciju.

Direktor Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi kazao je da je Naučno-tehnološki park najbolja veza između prošlosti i budućnosti, nauke i privrede.

– Izgradnjom ovog objekta ostvaren je san o Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu koji su sanjale decenijama unazad generacije studenata i profesora – izjavio je direktor NTP-a Nebojša Drakulić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *