USPEŠNO ZAVRŠEN PROJEKAT OBNOVE VLAŽNIH EKOSISTEMA U SREDNJEM PODUNAVLJU

Gradske vesti

Projekat „Obnova vlažnih ekosistema u srednjem Podunavlju – Wetland Restore“, uspešno je završen, nakon dve i po godine implementacije od strane Pokreta gorana Sremske Mitrovice, kao vodećeg partnera, Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, JVP Hrvatske vode, JVP Vode Vojvodine i Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osiječko – baranjske županije.

Projekat je finansirala Evropske unije u okviru INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020. Ukupna vrednost projekta iznosila je 981.848 evra, od čega je doprinos Evropske unije iznosio 85 odsto.

Projektni partneri su ostvarene rezultate predstavili na završnoj konferencijiu Eko centru Zlatna greda u Hrvatskoj 10. decembra 2021. godine.

Vodič za monitoring biodiverziteta vlažnih ekosistema baziran na indikatorskim vrstama, prema rečina Slobodana Simića, upravnika Specijlanog rezervata prirode Zasavica, će značajno olakšati redovni monitoring biodiverziteta u Rezervatu i tako omogućiti rano otkrivanje ekoloških promena u ekosistemima, što će omogućiti pravovremenu primenu adekvatnih upravljačkih mera. Osim toga, aktivnosti na revitalizaciji dela vodotoka Zasavica i vlažnih livada na pašnjaku Valjevac će dugoročno unaprediti konzervacioni status biodiverziteta ovih staništa i poslužiti kao model za revitalizaciju drugih lokaliteta u Rezervatu Zasavica.

Projekat Wetland Restore, realizovan u prekograničnom regionu Srbije i Hrvatske, predstavlja primer dobre prakse prekogranične i međusektorske saradnje na planiranju i sprovođenju revitalizacije vlažnih ekosistema, koji se svrstavaju u kategoriju najosetljivijih i najugroženijih ekosistema na planeti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *