KONFERENCIJA PROJEKTA „COOP FWD“ USPEŠNO ODRŽANA

Gradske vesti

U okviru projekta „COOP FWD – Moving Forward to Support Social Economy through inter-regional Cooperation and Developing Education“ koji se finansira iz programa COSME Evropske unije, Grad Sremska Mitrovica je bio domaćin hibridnog događaja na temu socijalne ekonomije i socijalnog preduzetništva. Na konferenciji su pored lokalnh učesnika učestvovali i partneri na projektu iz Hrvatske, Mađarske, Italije i Češke. 

Događaj je ugostio predstavnike primera dobre prakse socijalnog preduzetništva i inicijativa u okviru socijalne ekonomije: organizacija Čepom do osmeha, preduzeće „Texeco“ iz Sremske Mitrovice, Kazneno popravni zavod Sremska Mitrovica, Ždralice Daruvar iz Hrvatske, restoran „Šest tačkica“ iz Mađarske, inicijative građana „Circolo Kessel” iz Italije i „Spolek Vespolek“ iz Češke.

Zajedničko svim ovim inicijativama jeste da su nastale iz potrebe lokalne zajednice da odgovori na potrebe najranjivih građana: Roma, osoba sa invaliditetom, starijih osoba, žena žrtva nasilja i slično i da imaju izuzetno veliki potencijal širenja na druge lokalne zajednice unutar svojih država pa i šire. U tom kontekstu, partneri će nastaviti saradnju na
razvijanju daljih projektnih ideja, u skladu sa potrebama i dostupnim pozivima za finansiranje.

Predavači i voditelji radionica, predstavnici organizacija Klaster socijalnog preduzetništva Vojvodine i Regionalne razvojne agencije „Srem“ su svoje iskustvo i znanje ponudili za ispitivanje potencijala prenosivosti primera dobre prakse na druge lokalne zajednice, kao i za uvođenje novih i kreativnih načina za rad u socijalnom preduzetništvu: socijalne inovacije i „design thinking“. 

Nakon ovog događaja, predviđena je Finalna konferencija u Bjelovaru u Hrvatskoj.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *