USPEŠNO ODRŽANA KONFERENCIJA „POLJOPRIVREDNIK NOVE GENERACIJE“

Gradske vesti

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić obratio se na prvoj edukativnoj agrarnoj konferenciji „Poljoprivrednik nove generacije“, koju organizuje Zavičajno društvo „Fruškogorje“ uz podršku resornog sekretarijata.

Cilj je da se poljoprivrednici edukuju u domenu novih konkursnih linija, izvora finansiranja, osiguranja poljoprivredne proizvodnje, nabavke novih mašina i opreme, udruživanja, te da se upoznaju s novim trendovima u agraru.

Sekretar Božić je ovom prilikom kazao da agrarni budžet za 2022. godinu iznosi 8,3 milijarde dinara, te da će poljoprivrednici u AP Vojvodini na raspolaganju imati znatno više novca nego ove godine.

– I u novoj godini ćemo, kroz brojne konkursne linije, nastaviti sa značajnom podrškom našim poljoprivrednicima. Važno je istaći da za većinu konkursa ima više sredstava nego ove godine – kazao je Božić.

Prema njegovim rečima, tako je za ulaganje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, za koje je ove godine vladalo najveće interesovanje, u novoj budžetskoj godini opredeljeno 240 miliona dinara. Za sisteme za navodnjavanje obezbeđeno je 370 miliona, a za startap za mlade 200 miliona dinara. Veću podršku imaće stočari, povrtari, pčelari.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović kazao je da će Ministarstvo i u 2022. godini raspisati konkurs namenjen mladim poljoprivrednicima, koji će biti inoviran u odnosu na ovogodišnji, na kojem je podržano gotovo 3000 mladih poljoprivrednika.

– Ministarstvo u narednu kalendarsku godinu ulazi sa budžetom od 62 milijarde dinara, što je gotovo 18 odsto više nego ove godine – rekao je Mahmutović i dodao da su jedan od prioriteta investicije, zarad podizanja konkurentnosti, te da je za tu namenu znatno povećan iznos sredstva.

U okviru konferencije, koja je održana u Kongresnom centru „Master“ na Novosadskom sajmu, uručena su i priznanja „Poljoprivrednik nove generacije“, koja je dobilo deset mladih poljoprivrednika iz AP Vojvodine, među kojima je i Tihomir Tufegdžić, poljoprivrednik iz Salaša Noćajskog.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *