VODA IZ SAVE ZA NAVODNjAVANjE FRUŠKOGORSKIH PLANTAŽA

Gradske vesti

U mitrovačkoj Gradskoj kući potpisan je ugovor za realizaciju projekta „Program za otpornost na klimatske promene i navodnjavanje u Srbiji – faza II“.

Potpisivanju ugovara su prisustvoali Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, gradonačelnica Svetlana Milovanović, Srđan Kružević, direktor JVP „Vode Vojvodine“, Miljan Ždrale, regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj i Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma.

Faza II obuhvata izgradnju primarne infrastrukture za navodnjavanje u blizini akumulacionih jezera Pavlovci i Borkovac na Fruškoj gori, čime će se omogućiti preuzimanje vode iz kanala Jaračka Jarčina u koji će da se apstrahuje 12 kubika vode po sekundi iz reke Save. Transport vode do veštačkih jezera Pavlovci i Borkovac će se obezbediti preko crpne stanice i potisnog cevovoda, a navedena jezera će poslužiti kao akumulacije i omogućiće snabdevanje vodom 3.500 ha voćnjaka i vinograda.

Po rečima ministra Nedimovića, jezera Borkovac i Pavlovci kad su pravljena, bila su dovoljna za navodnjavanje površina pod voćem koje su tada postojale. Razvoj Republike Srbije i poljoprivrede doprineo je tome da imamo sve više hektara pod vinogradima i voćem, jer je upravo južna padina Fruške gore idealna za ove zasade, stoga su potrebni dodatni kapaciteti za navodnjavanje. Voda će se dovoditi iz reke Save, kroz kanal Jarčina, a kasnije preko teritorije Jarka i Šašinaca vući putem podzemnog cevovoda dužine 14km. Nedimović se zahvalio svima koji učestvuju u ovom projektu, kao i idejnom tvorcu projekta, pokojnom Slavku Dubljeviću, direktoru Vodoprivrednog preduzeća „Sava.“

Gradonačelnica Svetlana Milovanović je rekla da će ovaj projekat sigurno doneti benefit Sremskoj Mitrovici, Rumi i ovom delu Srema, a da se na ovaj način, uz planiranu elektrifikaciju polja, puno pomaže poljoprivrednicima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *