MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI

Gradske vesti

Tradicionalno paljenje badnjaka organizovano je ispred Sabornog hrama Svetog velikomučenika Dimitrija u Sremskoj Mitrovici. Paljenju badnjaka prisustvovala je gradonačelnica Svetlana Milovanović, predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica Ilija Nedić i Duško Šarošković, načelnik Gradske uprave za budžet i lokalni ekonomski razvoj.

Ispred Sabornog hrama i ove godine su tradicionalno, na Badnje veče, zapaljeni badnjaci, koji su prethodno osveštani tokom službe koju je služilo sveštenstvo hrama. Pravoslavni vernici su večeras obeležili Badnje veče, uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića – praznika kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. Badnji dan je poslednji dan posta, dan kada se obavezno priprema posna večera, a prati ga i druga simbolika kod Srba, seča badnjaka, unošenje slame, bacanje oraha, pijukanje dece koju predvodi domaćica i obilaženje ukrug prostorije u kojoj se postavlja posna večera.

Svetlana Milovanović, gradonačelnica čestitala je ovaj najradosniji hrišćanski praznik svim vernicima.

– U ime Grada Sremska Mitrovica i u svoje lično ime svim vernicima koji slave Božić čestitam i želim da ga provedu u krugu svoje porodice u slozi, ljubavi, veselju i da nastavimo ovim hrišćanskim putem kojim smo i krenuli. Mir božiji. Hristos se rodi – izjavila je Milovanović.

Tradicionalni običaj paljenja badnjaka čuva veru i predanje koje je nasleđeno. Uoči Božića, u kuću se unosi badnjak kome se dodaje dren, jer je među starim Slovenima označavao biljku koja donosi dobro zdravlje svim ukućanima. Paljenje badnjaka je običaj koji smo primili od naših predaka i ostavljamo onima koji dolaze.

Badnji dan, Badnje veče i Božić su nerazdvojni, ne samo zato što dolaze jedan posle drugog, već i zato što se dopunjavaju shvatanjima i običajima koje narod vezuje za njih. Badnji dan je poslednji dan Božićnog posta.

Službu na kojoj su badnjaci osveštani pratilo je pevanje crkvenih pesama koje slave rođenje Isusa Hrista, u izvođenju crkvenog hora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *