MILENA MARKOVIĆ DOBITNIK NINOVE NAGRADE ZA ROMAN GODINE

Kultura

Šezdeset osmi dobitnik Ninove nagradu za roman godine je Milena Marković za roman „Deca“ , saopštio je žiri na konferenciji za medije u hotelu „Moskva“.

Ime 68. dobitnika Ninove nagrade za najbolji roman godine saopšteno je, po tradiciji, u podne na konferenciji za novinare.

Nagrađivana pesnikinja, autorka drama i scenaristkinja Milena Marković, oglasila se posle sedam godina novom knjigom pod nazivom Deca. Na više od sto pedeset stranica ispisuje svoj roman u stihovima. Bez tačaka i zareza, progovara o deci, detinjstvu, porodici. O tome šta znači biti majka, ćerka, sin…

To je i knjiga koliko o autorki i njenim precima, toliko i o njenom sinu i deci koja će tek biti rođena, ispisana brutalno iskreno, neretko i sa, u najmanju ruku, uznemirujućim situacijama i detaljima o kakvim se najčešće ćuti, istovremeno i brutalno i nežno.

Osim izabranog, među romanima koji su ušli u uži izbor bili su i Sampas Ilije Đurovića, Ono o čemu se ne može govoriti Elvedina Nezirovića, Španska čizma Vladimira Kopicla, Mokrinske hronike Srđana V. Tešina i Pogovor Davida Albaharija.

Članovi ovogodišnjeg žirija bili su Teofil Pančić, Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević.

izvor: RTS.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *