DODELjENO 390 MILIONA DINARA ZA 22 MANjINSKA LISTA

Društvo

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević je u Pokrajinskoj vladi uručila ugovore za sufinansiranje listova na jezicima nacionalnih manjina čiji su osnivači nacionalni saveti, vredne 390 miliona dinara.

Zahvaljujući na korektnom i profesionalnom radu, Miloševićeva je istakla da informisanje na jezicima nacionalnih manjina jeste jedan od najznačajnijih prioriteta Pokrajinske vlade, i da su u prethodne četiri godine, od kada je njen aktuelni saziv, ova sredstva uvećana sa 264 miliona na 390 miliona dinara, sa željom i tendencijom da budu još veća.

Kako je navela Dragana Milošević, tradicionalna podrška za listove nacionalnih zajednica – nacionalnih manjina izuzetno je važna za očuvanje nacionalnog identiteta, jer se on kroz jezik i pismo najbolje čuva.

– Politika Vlade Republike Srbije, pa samim tim i Pokrajinske vlade, jeste pravovremeno i objektivno informisanje građana, što svaki manjinski medij svakodnevno i čini, na čemu smo vam neizmerno zahvalni, a ujedno smo i na ovaj način dokazali da ćemo biti vaša snažna podrška i to smo i ispunili, povećavanjem sredstava iz godine u godinu – istakla je ona.

Danas su, kao i prethodnih godina, uručeni ugovori za 22 lista iz devet izdavačkih kuća – Mađar so, Het nap, Hlas ljudu, Libertatea, Ruske slovo, Hrvatska riječ, Bunjevački informativni centar, Ridne slovo i Makedonski informativni i izdavački centar.

Direktorka Novinsko-izdavačke ustanove „Mađar so“ Rozalija Ekres, kao i ostali predstavnici manjinskih listova, zahvalili su u ime svojih izdavačkih kuća, ističući da bi bez podrške Pokrajinske vlade njihov opstanak bio ugrožen i da je upravo taj partnerski odnos države veoma bitan u očuvanju nacionalnog identiteta na ovim prostorima.

Oni su naglasili da su i novinski papir, energenti i sirovine veoma poskupeli, tako da je sa povećanjem budžetskih sredstava moguć njihov opstanak na tržištu i dalji rad na informisanju građana svih nacionalnih zajednica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *