OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN ŽENA I DEVOJAKA U NAUCI

Društvo

Međunarodni dan žena i devojaka u nauci obeležen je u konferencijskoj sali Hotela „Veliki“ u Novom Sadu, a svečanost pod nazivom „Naučnice govore“ organizovalo je Udruženje naučnica Srbije SRNA, koje je osnovano u novembru 2021. godine sa ciljem unapređenja položaja žena i devojaka u nauci i prosveti.

Prisutnima se tim povodom obratio pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, koji je istakao da 21. vek predstavlja vek pune afirmacije žena, kako u politici i preduzetništvu, tako i u nauci.

Predsednica Udruženja naučnica Srbije SRNA prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović poručila je da nas Međunarodni dan žena i devojaka u nauci uvek podseti na hrabre i jake žene koje su uspele da, pored svih porodičnih i kućnih obaveza, stoje rame uz rame sa svojim muškim kolegama.

– Ovo udruženje je prevashodno usmereno na naučnice i prosvetne radnice, a za cilj ima, od povećanja njihove vidljivosti u široj društvenoj zajednici, preko promovisanja principa rodne ravnopravnosti u svim aspektima naučnog rada, osnaživanja učenica i studentkinja za bavljenje naukom i jačanja kapaciteta naučnica u oblasti inovacionog preduzetništva, do podizanja svesti o značaju postojanja sistemskih rešenja koja će pružiti podršku ženama i devojkama u nauci i prosveti da ispolje svoj puni potencijal i na taj način doprinesu opštem društvenom razvoju – zaključila je predsednica Udruženja SRNA.

Na svečanosti posvećenoj mladim naučnicama govorile su dobitnice prestižnih priznanja – nagrade „Dr Zoran Đinđić“ dr Vanja Šeregelj, nacionalne stipendije Loreal–Unesko „Za žene u nauci“ dr Snežana Papović, nagrade Privredne komore Srbije za najbolju doktorsku disertaciju u 2019/2020. godini dr Ivana Pajčin, kao i članica Udruženja romskih studenata Monika Čonka i potpredsednica Udruženja naučnica Srbije SRNA prof. dr Jovana Grahovac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *