NOVI SAD U KOMUNALNU INFRASTRUKTURU ULAŽE MILIONE, A SRPSKU ATINU TEK OČEKUJE REALIZACIJA DVA PROJEKTA KOJA ĆE ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE PODIĆI NA MAKSIMUM

Ekonomija
Izgradnja i rekonstrukcija vodovodnih i kanalizacionih mreža, radovi na sanaciji sistema i njegovog unapređenja konstantni su projekti kojima se utiče na kvalitet života Novosađana, a Srpsku Atinu očekuje i realizacija kapitalnih radova koji će zaštitu životne sredine podići na najviši nivo.

Članica Gradskog veća Novog Sada za ekologiju Mira Radenović ocenjuje da se u poslednjih deset godina dosta toga uradilo na poboljšanju komunalne infrastrukture širom grada, kao i da su pokrenuti projekti od vitalnog značaja za sve građane.

– Izgradnja kanalizacione mreže, izgradnja i rekonstrukcija toplovodne mreže spadaju u veoma važne projekte koji prolaze neopaženo kod stanovništva, ali zaista predstavljaju unapređenje životnog standarda, pre svega stanovnika prigradskih naselja na teritoriji Grada, kaže Radenović.

RADOVI KOJI MENJAJU SRBIJU – O ZNAČAJU GOVORI I CENA

Govoreći o ključnim projektima posebno ističe izgradnju manjh prečistača otpadnih voda.

-Ovakvi projekti su izuzetno važni za zaštitu životne sredine u naseljima, a ono što nam predstoji jesu izgradnja regionalnog centra za upravljanje otpadom  – sistem upravljanja otpadom po svim ekološkim standardima koje propisuju EU direktive, kao i izgradnja centralnog prečistaca za preradu otpadnih voda za Grad Novi Sad. Realizacijom ova dva projekta zaštitu životne sredine podići ćemo na najviši nivo. A koliko su to ozbiljni poduhvati govori nam vrednost ovih projekata koja ukupno iznosi preko 150 miliona evra, kaže Radenović.

OČUVANJE IZVORIŠTA PRIORITET

Kada je reč o vodovodnoj mreži, projekti vezani za izvorišta Grada Novog Sada imaju za cilj prvenstveno očuvanje kapaciteta postojećih vodozahvata i izvorišta, kao i definisanje neophodnog obima radova za potrebe povećanja kapaciteta izvorišta.

Za potrebe vodosnabdevanja Grada Novog Sada i okolnih naselja neophodno je u svakom momentu obezbediti oko 1.500 l/s sirovih podzemnih voda deklarisanog kvaliteta. Da bi se obezbedila ova količina podzemnih voda na teritoriji Grada u priobalju reke Dunav formirana su tri odvojena izvorišta, a od velikog značaja je i realizacija projekata koji unapređuju komunalnu infrastrukturu.

  • Izvođenje radova na rekonstrukciji vodovodne mreže na Podbari čija je ukupna vrednost projekta 120.000.000,00 dinara.
  • Izvođenje radova na izgradnji kanalizacione mreže na putu Šajkaškog odreda, sa nabavkom i ugradnjom materijala, ukupna vrednost projekta 125.000.000,00 dinara
  • Povezivanje kanalizacionog sistema naselja Kać i Budisava na NGC-1 i dalje do budućeg prečistača PPOV na lokaciji Rokov potok.
  • Izvođenje radova na rekonstrukciji vodovodne mreže i izvorišta (privremeno i konačno rešenje) u naselju Begeč (vodosnabdevanje naselja Begeč, knjiga 1, 2 i 3), sa nabavkom i ugradnjom materijala, ukupna vrednost projekta 200.000.000,00 dinara.
  • Rekonstrukcija vodovodne mreže u naselju Begeč obuhvata 13.660 m vodovodne mreže. Projektom bi se rekonstruisala kompletna vodovodna mreža u naselju Begeč.
  • Izvođenje radova na sanaciji bunara BHD 4 na izvorištu “Ratno ostrvo”, utiskivanjem novih drenova, sa nabavkom i ugradnjom materijala. Ukupna vrednost projekta 85.000.000,00 dinara.
  • Utiskivanjem novih drenova na postojećim BHD bunarima “Felman” metodom (koja je daleko kvalitetnija od ranije korišćene “Renny” metode) dobija se izdašnost bunara od oko 80 do 100 l/s, koja je trenutno smanjena na 50 l/s zbog propadanja postojećih drenova i njihovog urušavanja. Ovom metodom se koristi prohromski čelik, što značajno produžava vek trajanja bunara. Realizacijom navedene aktivnosti, kao i izvođenjem sanacija na ostalim bunarima na izvorištu “Ratno ostrvo”, značajno bi se povećao kapacitet izvorišta, i sa korišćenjem već postojeće infrastrukture ovih vodozahvata, produžio bi se vek trajanja bunara i bitno olakšalo njihovo održavanje.

APLIKACIJA ,,MOJ GRAD“ STALNA VEZA SA GRAĐANIMA I ZA KOMUNALNE PROBLEME I PREDLOGE

Novi Sad je jedinstven po platformi ,,Moj grad“ koja omogućuje konstantnu komunikaciju gradske uprave i građana, kao i priliku svim Novosađanima da učestvuju u predlozima kako bi njihov grad postao još lepše mesto za život.

-Nova platforma koju je pokrenuo grad Novi Sad omogućava svim građanima Novog Sada da ukažu na probleme, ali i da daju sugestije šta bi Grad mogao da poboljša u svom radu u okviru posebnih oblasti. Svakako da ni komunalna oblast nije isključena iz ove aplikacije i uvek je dobro da građani iznesu svoje viđenje, kaže Radenović.

izvor: nsuzivo.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *