AUTO-PUT OD SREMSKE RAČE DO KUZMINA GOTOV PRE KRAJA 2023. GODINE

Gradske vesti

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović prisustvovali su danas u Bosutu obeležavanju početka radova na deonici budućeg auto-puta ka Sarajevu od Sremske Rače do Kuzmina.

Ovom događaju su prisustvovali i direktor „Koridora Srbije“ Aleksandar Antić, direktor JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak, ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj i predstavnici turske kompanije „Tašjapi“, koja je izvođač radova.

Vučić je tom prilikom istakao da bi izgradnja dela auto-puta ka Sarajevu od Sremske Rače do Kuzmina, u dužini od 19 kilometara, mogla da bude okončana pre kraja 2023. godine, i poručio da Srbija premrežavanjem zemlje auto-putevima spaja države i narode u regionu.

U tom kontekstu, on je naglasio da je ovo veoma važan deo auto-puta koji će spojiti zapadni Srem i celu našu zemlju sa Republikom Srpskom i BiH, na pravcu ka Sarajevu i Banjaluci.

Predsednik je ocenio da je novi most na Savi, koji je u izgradnji na deonici Sremska Rača–Kuzmin, jedan od najkvalitetnije izgrađenih mostova u Srbiji, i iskazao zahvalnost turskim izvođačima na tome, uz uverenje da će i petlja i vijadukt Bosut, na kojoj su danas počeli radovi, biti izgrađeni na isti način.

Deonica Sremska Rača–Kuzmin sa mostom preko reke Save deo je projekta izgradnje auto-puta Beograd–Sarajevo i projektovana je za maksimalnu brzinu od 130 kilometara na čas.

Predviđeno je da buduća saobraćajnica prolazi kroz naselje Kuzmin sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače, gde je u toku izgradnja mosta preko reke Save u dužini od 1.327 metara.

Pored izgradnje mosta preko Save, projektom je predviđena izgradnja mosta preko reke Bosut, kao i petlje Bosut i petlje Kuzmin, koja predstavlja vezu auto-puta Beograd–Šid sa auto-putem Kuzmin–Sremska Rača. Most preko reke Save povezuje Srbiju sa Bosnom i Hercegovinom.

Kada je reč o drugom kraku auto-puta Beograd–Sarajevo, on će se graditi na trasi Požega–Užice–Kotroman–Višegrad–Sarajevo.

Radovi na izgradnji auto-puta sa druge strane Drine još nisu počeli jer u BiH nisu ustanovljeni načini finansiranja projekata, a predsednik Srbije ponudio je da naša zemlja direktno finansira radove na delu od Sremske Rače do Bijeljine, u vrednosti od 100 miliona evra.

Ukupna vrednost projekta izgradnje auto-puta Beograd–Sarajevo iznosi približno četiri milijarde evra, koji delom treba da finansira i Turska.

izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *