MINISTARKA ZA EVROPSKE INTEGRACIJE POSETILA SREMSKU MITROVICU

Gradske vesti

Ministarka za evropske integracije, Jadranka Joksimović, boravila je u radnoj poseti Sremskoj Mitrovici, gde je sa predstavnicima lokalne samouprave razgovarala o realizaciji projekta Adrilink, finansiranog iz fondova Evropske unije, kojim se promoviše  pejzažni turizam u Jadranskoj regiji.

Tema sastanka bila je i neophodnost usklađivanja i adaptacije krovnih dokumenata vezanih za održivi, ravnomeran regionalni razvoj Srbije. Ministarka je istakla da su to teme o kojima se u Srbiji već dugo priča i da je dosta toga i urađeno. Ono što predstavlja veliki problem su dokumenta i zakoni. 

“To su teme o kojima se dugo u Srbiji govorilo i na kojima se radi, medjutim, sva naša dokumenta i zakoni su iz 2009. godine i kao takvi su zastareli. Država je u pristupnom procesu, koristimo različite fondove i izvore finansiranja i to je od interesa za svakog građanina Srbije. Zato moramo da radimo od temelja.  To podrazumeva razgovor sa lokalnim samoupravama, kako bismo mapirali resurse, koji nisu dovoljno iskorišćeni, a potom i dobili sredstva, ne samo iz budžeta, već iz različitih fondova”, rekla je ministarka i dodala da je prikupljanje ekonomskih planova razvoja opština i gradova u Srbiji nešto na čemu će se u narednom periodu raditi. 

Ministarka je naglasila da je Sremska Mitrovica jedna od boljih opština u Srbiji kada je korišćenje sredstava za različite vrste projekata u pitanju.

“Sremska Mitrovica je jedna od boljih lokalnih samouprava, kada je u pitanju korišćenje sredstava za različite vrste projekata, posebno iz oblasti prekograniccne saradnje. Opštine Sremskog okruga učestvuju u tri programa prekogranične saradnje sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Mađarskom. To su do sada bili vrlo uspešni projekti. Samo Sremska Mitrovica uspela je da realizuje oko 14 projekata, vrednosti izmedju dva i tri miliona evra i to bespovratnih sredstava”, rekla je ministarka Joksimović i dodala da su se i druge opštine u Sremskom okrugu pokazale kao uspešne u tim zadacima i da ih  očekuju novi pozivi. 

Prilikom posete Sremskoj Mitrovici ministarka je obišla i novootvoreni Turistički info centar. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *