POKRAJINA I REPUBLIKA POSVEĆENE UNAPREĐENJU SAOBRAĆAJNE INFRASTRUKTURE

Društvo

Četvrti Međunarodni sajam saobraćaja – „Traffic Solutions Expo“ otvoren je danas u Kongresnom centru Novosadskog sajma.

Tokom ove jednodnevne manifestacije biće održano više panela na kojima će se govoriti o saobraćajnoj infrastrukturi u gradovima, unapređenju železničke mreže, bezbednosti saobraćaja i pravcima njegovog razvoja u Srbiji.

Resorni sekretar Ognjen Bjelić pozdravio je učesnike ističući da je Vojvodina nesporno zauzela pravac značajnog poboljšanja u saobraćajnoj infrastrukturi.

– Dovoljno je pomenuti samo neke od projekata, poput Fruškogorskog koridora, brze saobraćajnice Sombor–Kikinda, auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad. Otvaranjem brze pruge Beograd – Novi Sad, koje je pred nama, počeće novo poglavlje i u železničkom saobraćaju naše zemlje – rekao je Bjelić i ukazao na značaj sektora saobraćaja u ukupnom privrednom razvoju.

– Uz razvoj infrastrukture izuzetno je bitna tema bezbednosti saobraćaja. Pokrajinski sekretarijat je u prethodnih pet godina podržao preko 150 projekata koji su imali za cilj povećanje nivoa bezbednosti saobraćaja u Pokrajini i u ovu oblast u tom periodu uložio 220 miliona dinara. Pokrenuli smo i postupak za pregled 500 i projektovanje 300 zona škola – podsetio je resorni sekretar.

Bjelić je naveo da će ovaj sajam biti značajna prilika da se predstavi rad novoosnovanog Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima u nadležnosti AP Vojvodine, osnovanog sa ciljem smanjenja broja nesreća i nastradalih.

Sajam je otvorio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrkture Republike Srbije Tomislav Momirović, koji je istakao značaj onoga što resorno ministarstvo radi na planu unapređenja saobraćaja u Srbiji.

– U ovom trenutku gradimo više od 1.200 kilometara auto-puteva, brzih saobraćajnica i dovršavamo brzu prugu – najkvalitetniju železničku infrastrukturu u Jugoistočnoj Evropi i kupujemo brze vozove. Za dva dana ovde će biti puštena u komercijalnu upotrebu brza pruga i brzi vozovi spajaće dva najveća grada u Republici Srbiji, te će se iz Novog Sada do Beograda stizati za samo trideset minuta – rekao je Momirović.

Pored toga što se u Srbiji gradi deset auto-puteva, kako je resorni ministar podsetio, u planu je još značajnih investicija ove godine – auto-put Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, kao i brza saobraćajnica Sombor–Kikinda. Prema njegovim rečima, do pre nekoliko godina imali smo u ovom domenu infrastrukturu nasleđenu ne iz devedesetih, nego iz sedamdesetih godina, malo gradova je bilo povezano brzim saobraćajnicama, a železnica je bila zapostavljena. Momirović je zaključio da su započete kapitalne investicije u saobraćajnoj infrastrukturi, kao i one koje tek treba da budu realizovane, podstrek ubrzanom razvoju naše ekonomije.

Učesnike Sajma saobraćaja u Novom Sadu pozdravio je i generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković i pomoćnik gradonačelnika Vladimir Stojković.

Među učesnicima koji će doprineti kvalitetnijoj raspravi su i predstavnici Fakulteta tehničkih nauka, Stalne konferencije gradova i opština, Transportne zajednice i drugi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *