OBELEŽAVAMO 23 GODINE OD POČETKA NATO BOMBARDOVANJA

Gradske vesti

Danas se navršava 23 godine od početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Devetnaest zemalja Alijanse počelo je bombardovanje sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, podržane strateškim bombarderima koji su poleteli iz baza u zapadnoj Evropi, a kasnije i iz SAD. Najpre su gađane kasarne i jedinice protivvazdušne odbrane Vojske SRJ, u Batajnici, Mladenovcu, Prištini i na drugim mestima. Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada bar nekoliko puta nije našao na meti snaga NATO-a.

Za 78 dana poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi. Tradicionalno, na spomen ploči u Masarikovoj ulici u Sremskoj Mitrovici položeni su venci i cveće u znak sećanja na žrtve bombardovanja.

Tokom NATO bombardovanja četvorica Mitrovčana su izgubili živote kao pripadnici Vojske Srbije, u ratnim dejstvima. To su Milenko Božić, Miloje Jakovljević, Željko Varga, Zoran Veselić, dok je Ljiljana Veliki bila civilna žrtva rata. Ona je poginula u dvorištu svoje kuće prilikom bombardovanja kasarne „Boško Palkovljević Pinki”. Večna im slava i hvala. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *