PROGRAMI PODRŠKE NAMENJENI ROMIMA

Gradske vesti

Međunarodni dan Roma, 8. april, je dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju.

Grad Sremska Mitrovica posebnu pažnju posvećuje romskom stanovništvu, uglavnom kroz saradnju sa civilnim sektorom koji zastupa interese ove ranjive kategorije stanovništva. Stoga se u Mitrovici realizuje nekoliko programa podrške Romima, od kojih je najznačajniji projekat „Kreiramo mogućnosti za krojenje novog života“. Projekat se implementira kroz program „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, a sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje.

Cilj projekta je obezbeđivanje podrške zelenom zapošljavanju i samozapošljavanju Roma i drugih ranjivih grupa kroz primenu održivih inovativnih modela socijalnog preduzetništva i cirkularne ekonomije.

Najvažnije aktivnosti projekta se ogledaju kroz sprovođenje obuka za Rome i druge ranjive grupe u oblasti zelene i cirkularne ekonomije, posebno reciklaže tekstila, i stvaranje uslova za započinjanje i održavanja poslovanja, započinjanje i održavanje poslovanja, sakupljanje, sortiranje i obradu tekstila na specifičnim i inovativnim proizvodnim linijama, konfekcijskog šivenja i pravljenja proizvoda od tekstila i sl. Na nivou projekta, obuke će u skladu sa mapiranim potrebama i mogućnostima pohađati više od 50 korisnika dok će od tog broja 15 osoba biti zaposleno kod poznatog poslodavca, pet najboljih poslovnih ideja biti podržano finansijskim sredstvima, a 10 osoba biti podržano za sticanje prihoda kroz opremanje mini konfekcijskim postrojenjima.

Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice, i Vladimir Pavlović, predsednik Mesne zajednice Sava posetili su pripadnike romske zajednice iz Mesne zajednice Savaa, stanovnike najvećeg mitrovačkog romskog naselja Jalija i čestitali im praznik. Tom prilikom obišli su i prostorije novog Boks kluba čije se otvaranje uskoro očekuje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.