SIVA KNJIGA INOVACIJA – PUTOKAZ ZA REFORME KA EKONOMIJI ZNANJA

Ekonomija

Zakonsko uređenje upotrebe veštačke inteligencije, uvođenje industrijskih doktorata u obrazovni sistem, regulisanje  korišćenja električnih trotineta, bicikala i drugih sličnih vozila,deo su reformskih preporuka koje je NALED predstavio resornim institucijama u prvoj Sivoj knjizi inovacija, kreiranoj u cilju unapređenja uslova poslovanja za inovativno i visokotehnološko preduzetništvo.

Specijalizovana publikacija pripremljena je u okviru StarTech-a, programa za podršku digitalnoj transformaciji ekonomije Srbije, koji sprovodi NALED, a finansira kompanija Philip Morris. U prvom izdanju našlo se ukupno 60 preporuka, od čega je 50 usmereno na unapređenje saradnje nauke i privrede, kreiranje stimulativne poreske politike ka startapima, mikro, malim i većim inovativnim biznisima, modernizaciju radnog zakonodavstva za digitalne preduzetnike, kao i razvoj infrastrukture za inovacije i pristup povoljnom finansiranju.

Siva knjiga resornim institucijama nudi jasne smernice i predloge rešenja za svaku od prepreka na koje nailaze inovatori, a u dodatnih 10 preporuka ponuđene su i ideje za nove poreske olakšice i subvencije poput poreskih kredita za inovacije ili podsticaja za električna vozila. Najveći izazov stavljen je pred Ministarstvo finansija i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u čijoj je nadležnosti rešavanje više od polovine predloga.

– Dvanaest preporuka odnosno svaka peta u nadležnosti je Ministarstva prosvete i za nas su posebno značajne preporuke za unapređenje saradnje nauke i privrede kako bismo popravili poziciju Srbije na svetskim listama konkurentnosti, a posebno Globalnom indeksu inovativnosti gde u domenu saradnje univerziteta i privrede beležimo ocenu 39,6 od 100. Svega 3% preduzeća u Srbiji razvilo je inovaciju u saradnji sa akademskom zajednicom dok je u najrazvijenijim državama saradnja nauke i privrede nezaobilazni faktor uspeha – rekao je Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Sugestije za izradu preporuka prikupljene su iz prve ruke – od inovatora, istraživača, privrede, institucija i akademske zajednice, a značajan doprinos dale su i partnerske organizacije: Centar za motorna vozila AMSS-a, Nacionalna asocijacija autonomnih i električnih vozila, Inicijativa Digitalna Srbija, Advokatska kancelarija Žunić, Asocijacija industrije video igara Srbije, PricewaterhouseCoopers i Naučno-tehnološki park Beograd.

– Saradnja na izradi Sive knjige inovacija pokazala nam je potencijal kojim raspolažemo. Imamo neverovatne resurse koji se nalaze među 12.000 istraživača, više od 70 instituta, 22 centra izuzetnih vrednosti i 123 univerziteta i fakulteta. Ipak, sa ulaganjima u istraživanja i razvoj od 0,89% BDP-a, sa tek 50 patenata na milion stanovnika naspram 230 koliko je prosek EU, sa manje od 2% istraživača zaposlenih u privredi naspram 46% u Evropi, svesni smo da je pred Srbijom dug put, ali i da moramo da preskačemo nekoliko stepenika u trci za najboljima – istakao je Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova za jugoistočnu Evropu u kompaniji PMI.

Dušan Vasiljević, direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u, ukazao je da se među prioritetnim preporukama, između ostalih, nalaze i predlozi za omogućavanje finansiranja startapova od nebankarskih mikrofinansijskih institucijai ukidanje kažnjavanja startapova zbog kašnjenja uplate jedne rate kredita, ubrzanje postupka registrovanja žiga, ukidanje arbitrarnih ograničenja pri postavljanju baznih stanica, primena pametnih ugovora u Srbiji, uređenje izvoza podataka o ličnosti iz Srbije u skladu sa standardima EU i dr.

On je podsetio da je u okviru programa StarTech vrednog pet miliona dolara, otvoren drugi godišnji konkurs za dodelu bespovratnih sredstava. Do 18. maja na sajtu www.startech.org.rs moguće je aplicirati za grantove od 15.000 do 100.000 dolara, za razvoj inovativnog proizvoda i usluge i digitalnu transformaciju poslovanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *