DAN PLANETE ZEMLJE

Poljoprivreda

Samo tokom poslednje decenije bilo je više klimatskih kriza koje su pogodile milione ljudi. Smenjivale su se nepogode, od ekstremnih vrućina do šumskih požara i poplava, a i pandemija Covid-19, kažu stručnjaci Ujedinjenih nacija, takođe je povezana sa zdravljem našeg ekosistema. Dan planete Zemlje, koji se svake godine obeležava 22. aprila, podsetnik je na zaštitu životne sredine, obnavljanje oštećenih ekosistema i održiviji život.

Prvi put obeležen je 1970. godine u Sjedinjenim Državama, kada je oko 20 miliona ljudi izašlo na ulice u znak protesta protiv izlivanja nafte u Santa Barbari 1969. godine. Od tada je ova prilika igrala važnu ulogu u podizanju svesti o drugim ekološkim pitanjima. Tako je i znameniti Pariski sporazum, koji je potpisalo skoro 200 zemalja kako bi postavili zajednički cilj za smanjenje globalnih emisija gasova s efektom staklene bašte, potpisan je baš na Dan planete Zemlje 2016. godine.

Ujedinjene nacije su 2009. odredile 22. april kao „Međunarodni dan majke Zemlje”. Prema UN-u, Međunarodni dan majke Zemlje obeležava se kao podsetnik da nam Zemlja i njeni ekosistemi pružaju život i opstanak. „Što su naši ekosistemi zdraviji, zdravija je planeta i njeni ljudi. Obnavljanje naših oštećenih ekosistema pomoći će da se okonča siromaštvo, da se uspešnije borimo protiv klimatskih promena i sprečimo masovno izumiranje. Ali mi ćemo uspeti jedino ako svi budu igrali svoju ulogu”, navode iz UN-a.

„Klimatske promene, degradacija prirode koje je napravio čovek, kao i zločini koji narušavaju biodiverzitet, kao što su krčenje šuma, promena korištenja zemljišta, intenzivirana poljoprivreda i stočarska proizvodnja ili rastuća ilegalna trgovina divljim životinjama, mogu ubrzati brzinu uništenja planete”, navode UN.
Prema earthday.org, najvećem svetskom promoteru ekološkog pokreta, misija ove kampanje je „diverzifikovati, obrazovati i aktivirati ekološki pokret širom sveta”. Ove godine earthday.org je odabrao temu „Investirajte u našu planetu”. „Ovo je trenutak da promenimo sve – poslovnu klimu, političku klimu i način na koji delujemo u vezi s klimom. Sada je vreme za nezaustavljivu hrabrost da očuvamo i zaštitimo svoje zdravlje, naše porodice, sredstva za život… zajedno, moramo ulagati u našu planetu.” Takođe upozoravaju da nam nije ostalo mnogo vremena za delovanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *