IZDVOJENO 40 MILIONA DINARA ZA FINANSIRANJE 48 PROJEKATA OD POSEBNOG INTERESA ZA ODRŽIVI RAZVOJ

Obrazovanje

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević uručio je rešenja predstavnicima visokoobrazovnih institucija koje su dobile sredstva na osnovu javnog konkursa za finansiranje kratkoročnih projekata od posebnog interesa za održivi razvoj u AP Vojvodini u 2022. godini.

Čestitajući rukovodiocima čiji su projekti dobili pozitivno mišljenje stručnih komisija iz osam naučnih oblasti, sekretar Milošević je istakao da postoji posebna odgovornost za realizaciju i dugoročnih i kratkoročnih projekata.

– U odnosu na prošlu godinu, iznos za kratkoročne projekte povećali smo sa 25 miliona na 40 miliona dinara, tako da je, zajedno sa dugoročnim projektima, za čiju smo realizaciju ove godine izdvojili 70 miliona, ukupno 110 miliona dinara izdvojeno za oblast naučnoistraživačkog rada u više od 130 projekata – rekao je sekretar Milošević.

Govoreći o stanju nauke u AP Vojvodini, on je naglasio da postoje dve vrlo važne smernice.

– Još uvek nemamo dovoljan broj istraživača u ukupnom broju zaposlenih, zapravo nemamo tu potrebnu snagu inovacija i novih tehnologija. Ali, kako je to jedan udruženi – zajednički poduhvat onih koji razmišljaju o privrednoj i o naučnoj aktivnosti, verujem da u narednim godinama možemo očekivati progres. Drugi problem je izdvajanje sredstva iz bruto društvenog proizvoda, koje još nije u standardima očekivanih vrednosti evropskog društva, u kome se već sutra vidimo – kazao je Milošević izrazivši uverenje da će finansiranjem predviđenim konkursima Sekretarijata ta situacija biti poboljšana.

Sekretar je naveo da je posebno važno to što su od 48 projekata rukovodioci 24 projekta žene, i isto toliko muškarci, jer je na taj način ispoštovan princip rodne ravnopravnosti.

Ove godine pristiglo je 148 prijava, a finansirano je 48 projekata sa ukupno 40 miliona dinara. O prispelim prijavama svoje mišljenje i ocene su, na osnovu utvrđenih kriterijuma, davali članovi stručnih komisija.

Prema mišljenju predsednice stručne komisije za medicinske nauke prof. dr Dušice Rakić, posao koji su imali predsednici i članovi osam stručnih komisija bio je veoma odgovoran.

– Sekretarijat je doneo novi pravilnik koji predviđa da se projekti ocenjuju na osnovu četiri kriterijuma, i to: opravdanost projekta, značaj projekta za univerzitetsku zajednicu i Pokrajinu, primenjivost projekta i kompetencija istraživačkog tima i rukovodioca projekta – kazala je predsednica Rakić.

Nosioci projekata su 25 naučnoistraživačkih organizacija iz medicinskih, prirodno-matematičkih, biotehničkih, tehničkih, tehnoloških, društveno-humanističkih, pravno-ekonomskih i sportskih nauka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *