MIROVIĆ: ZA OBNOVU KULTURNIH USTANOVA I CENTARA 265 MILIONA DINARA

Kultura

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore o finansiranju i sufinansiranju projekata obnove i rekonstrukcije kulturnih ustanova i centara u javnoj svojini AP Vojvodine, za šta je iz pokrajinskog budžeta izdvojeno 265 miliona dinara.

Reč je o projektima za osam lokalnih samouprava. Predviđeno je da se objekat stare škole „Vila Helena“ u Opovu, izgrađen 1900. godine, rekonstruiše i pretvori u prostor javne namene u oblasti kulture. U objektu Centra za kulturu u Golubincima u opštini Stara Pazova planirana je rekonstrukcija i dogradnja, a u Domu kulture u Srbobranu druga faza rekonstrukcije i dogradnje. Zgrada Etnografskog muzeja u Torku, u opštini Žitište, biće kompletno sanirana i nadograđena, dok će objekat Muzeja naivne umetnosti „Ilijanum“ u Šidu takođe biti saniran. Predviđena je i sanacija krovnog pokrivača i oluka sa postavljanjem termo i hidro izolacije na objektu Gradskog bioskopa u Bačkoj Palanci, opremanje Narodnog pozorišta „Sterija“ u Vršcu savremenom audio-vizuelnom opremom i rasvetom i opremanje Kulturnog centra u Zrenjaninu.

– U toku ove godine nastavljamo sa važnim poslovima na rekonstrukciji i adaptaciji domova kulture, kulturnih centara i drugih kulturnih središta, u osam lokalnih samouprava, kao i na njihovom opremanju kako bismo stvorili uslove za kvalitetniji rad tih ustanova – izjavio je predsednik Mirović.

On je podsetio na to da je pre oko godinu dana na inicijativu pokrajinskog sekretara za kulturu i kulturnih delatnika započeta obnova kulturnih centara u manjim sredinama – Srbobranu, Ravnom Selu, Lovćencu, a za nekoliko nedelja počinju radovi i na rekonstrukciji Kulturnog centra u Odžacima – a sve u cilju stvaranja što boljih uslova za odvijanje kulturnih događaja i rad kulturnih delatnika.

– Ovo je velika akcija koja mora imati trajni karakter. Namera nam je da u narednim godina dođemo do svakog naseljenog mesta i svake opštine obnavljajući objekte kulture i stvarajući bolje uslove za održavanje kulturnih sadržaja, na koje ćemo svi zajedno biti ponosni – izjavio je Mirović.

Predsednik je najavio da će do kraja juna biti raspisana javna nabavka za sveobuhvatnu rekonstrukciju Studija M i izgradnju novog „Muzeja 20 21“ u Novom Sadu, što će biti najveća investicija u oblasti kulture u Vojvodini vredna milijardu i 200 miliona dinara.

– Sprovodimo kapitalna ulaganja u objekte kulture koji su godinama bili devastirani i zapušteni – izjavila je Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, podsetivši na to da je Pokrajinska vlada osnivač 12 institucija kulture u AP Vojvodini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *