OTKRIVENA SPOMEN-BISTA PETRA VELIKOG U SREMSKIM KARLOVCIMA

Društvo Gradske vesti

U Sremskim Karlovcima otkrivena spomen-bista Petra I Aleksejeviča Romanova – Petra Velikog (1672–1725), ne samo najvećeg i najprosvećenijeg vladara u vekovnoj istoriji Rusije, već i jednog od najznačajnijih državnika i reformatora 18. veka.

– Zahvaljujući njemu, Rusija se ubrzano modernizovala i jačala i postala je zaštitnik slovenskih i srpskih interesa kroz istoriju. Svoj refomatorski duh i ideju obrazovanja i očuvanja sopstvenog identiteta Petar Veliki je širio ka svim krajevima u kojima su živeli pravoslavci. Tako je, upravo njegovim ukazom, ovde u Sremskim Karlovcima i otvorena prva srpska škola, koja će uz Bogosloviju, kako je to rekao Miloš Crnjanski, biti ceo naš nacion – izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Prema njegovim rečima, u njima je stvarana, i stvorena je, nova nacionalna elita koja će imati odlučujuću ulogu u borbi za oslobođenje i ujedinjenje.

– Srbija je i danas zemlja u kojoj je obrazovanje jedan od prioriteta, zemlja koja reformiše sve sfere društvenog života, prilagođavajući ih budućnosti i generacijama koje dolaze. Srbija, koja se doslednom nacionalnom politikom, uprkos svim pritiscima, ne odriče svojih tradicionalnih prijatelja – istakao je predsednik Mirović.

Kako je naveo, Novi Sad, koji je zamalo postao boravište Lava Nikolajeviča Tolstoja, ili Sremski Karlovci, koji su nakratko bili utočište generala Vrangela, svedoče o neprekinutoj niti zajedništva i solidarnosti između srpskog i ruskog naroda.

– Setimo se na trenutak i cara Nikolaja Romanova, koji Srbiju nije ostavio samu i koji je na kraju i stradao sa svojom porodicom jer nije mogao dozvoliti da Srbija 1914. godine nestane. Otkrivanjem ovog spomenika želimo da pokažemo da i danas vrednujemo istorijske veze između dva naroda, jednako važne kao i veze koje danas negujemo – izjavio je predsednik Pokrajinske vlade.

– Kao sastavni i neodvojivi deo srpske istorije i kulture, ruski car Petar Veliki zaslužio je da se nalazi ovde, među nama i sa nama – izjavio je predsednik Opštine Sremski Karlovci Aleksandar Stojkečić.

– Mnogo je datuma u srpskoj i ruskoj istoriji koji zaslužuju divljenje, poštovanje i zahvalnost. Mnogo je i pripadnika ruskog naroda koji su ostavili snažan pečat u našem narodu. Car Petar Veliki bio je veliki ne samo za Ruski narod već i za celokupan srpski narod, i zato nikada ne smemo prekinutu taj niz – kazao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Vladimir Tolstoj, savetnik za kulturu predsednika Ruske Federacije, kazao je da je Petar Veliki simbol moći, razvoja i energije te je današnji dan veoma značajan i izrazio zahvalnost u ime celog Ruskog naroda.

Jevgenij Baranov, direktor Ruskog doma u Beogradu, večeras je u Karlovačkoj gimanziji otvorio izložbu “Srpsko-ruski odnosi u doba Petra Velikog”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *