SRPSKA DECA IZ REGIONA POSETILA POKRAJINSKU VLADU

Društvo

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović bio je danas domaćin mališanima iz Slovenije, Hrvatske i Mađarske, učesnicima trećeg letnjeg Kampa za srpsku decu iz regiona, koji organizuje Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, uz podršku poslanice u Narodnoj skupštini Republike Srbije Sanje Lakić.

Trideset šestoro devojčica i dečaka, uzrasta od 10 do 14 godina, imaće priliku da se tokom četvorodnevne posete Srbiji upoznaju sa svojom istorijom, jezikom i kulturom, i da obiđu spomenike kulture, muzeje i turističke atrakcije naše zemlje.

Poželevši im dobrodošlicu u Srbiju i srpsku Vojvodinu, predsednik Mirović je kazao da će oni tokom posete našoj zemlji imati priliku da vide sve ono što ne mogu u državama iz kojih dolaze – tradiciju naroda kojem pripadaju i srpske velikane u kulturi, umetnosti i obrazovanju.

– Imaćete priliku da čujete i vidite odakle su velikani naše srpske istorije, odakle su polazili i dokle su stizali u svojoj misiji širenja našeg jezika, pisma, kulture. Upravo po tome je Vojvodina kao deo Srbije poznata – kazao je Mirović i podsetio na to da su među tim znamenitim ljudima koji su stvarali ili su rođeni na području Pokrajine, između ostalih, srpski prosvetitelj Dositej Obradović, pesnik i slikar Đura Jakšić.

Predsednik je mališane iz regiona upoznao i sa radom Pokrajinske vlade, čiji su danas bili gosti, kao i sa karakteristikama Pokrajine Vojvodine, koja je, kako je naveo, poznata po tome što u njoj skladno žive brojne nacije.

– Verujem da ćete, upoznajući ovaj kraj, steći uspomene koje ćete čitav život nositi u srcu – rekao je Mirović i poručio mladim gostima iz regiona da je najvažnije da izbegavaju teška vremena u budućnosti, da uče, da stiču nova znanja, da grade mir i prijateljstvo sa vršnjacima u zemljama i mestima iz kojih dolaze.

Tokom boravka u Srbiji, od 10. do 14. jula, srpska deca iz regiona posetiće Sremske Karlovce, manastire na Fruškoj gori, Novi Sad i Beograd.

Prijemu su prisustvovali direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo i narodna poslanica Sanja Lakić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *