JVP „Vode Vojvodine“ preduzima sve mere da spreči ekološku katastrofu na Čonopljanskom jezeru

Društvo
JVP „Vode Vojvodine“ preduzima sve mere da spreči ekološku katastrofu na Čonopljanskom jezeru

Riblji fond na akumulaciji „Čonoplja“, koji je ugrožen zbog presušivanja jezera usled visokih temperatura i najveće suše od 2012. godine, izmešta se po hitnom postupku. Translokacija ribe obaviće se sutra, uz inspekcijski nadzor i poštovanje svih predviđenih procedura, a riba će do premeštanja na drugu lokaciju – u najbliži kanal Hs DTD, biti smeštena u specijalizovane bazene sa kiseonikom.

Ovaj izuzetno zahtevan posao JVP „Vode Vojvodine“, u cilju spašavanja ribljeg fonda, prvi put preduzima posle više od decenije. Pomor ribe prijavljen je juče ujutro, a najviše je uginulih jedinki tostolobika preko 10 kilograma, kojima je potrebna veća količina kiseonika, te su zbog toga osetljivije vrste.

AKUMULACIJA ČONOPLjA DEO BUDUĆEG PODSISTEMA TELEČKA

Zabrinjavajuće spuštanje nivoa vode usled visokih temperatura na ovoj lokaciji problem je koji traje godinama, jer se jezero snabdeva vodom isključivo iz atmosferskih padavina i akumulacija se ne može dopunjavati vodom iz prirodnih vodotoka ili kanalske mreže.

Osim toga, sušenju akumulacija doprinosi i neodgovoran odnos poljoprivrednika, usled samoinicijativnog bušenja bunara, bez sprovođenja zakonske procedure.

Imajući sve to u vidu, a u cilju konstantnog snabdevanja vodom te akumulacije i spašavanja ribljeg fonda, JVP „Vode Vojvodine“ intenzivno radi na projektu njenog povezivanja sa kanalom Hs DTD „Vrbas-Bezdan“. Akumulacija „Čonoplja“ postaće deo budućeg podsistema „Telečka“, iz kojeg će se vodom snabdevati severna Bačka.

U okviru ovog zahtevnog projekta, za koji je potreban duži vremenski period, gradiće se čak pet crpnih stanica, tri izlivne građevine, mnoštvo ustava i propusta, a kanalska mreža biće duga preko 50 kilometara. Investicija će koštati više od 4,5 milijardi dinara, a kada projekat bude gotov omogućiće navodnjavanje 25.144 hektara. Međutim, ono što je za rešavanje ovog problema najvažnije, akumulacija „Čonoplja“ postaće veštačka i više neće zavisiti od atmosferskih i klimatskih uslova, kao do sada. Trenutno je u pripremi projektno-tehnička dokumentacija za ovaj projekat.

U cilju istinitog informisanja, napominjemo da na brani akumulacije „Čonoplja“ nema nikakvih oštećenja niti curenja vode, te da informacija koju su preneli pojedini mediji ne odgovara činjeničnom stanju.

izvor: 24sedam.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *