NEGOVANJE KULTURE SEĆANJA NA STRADANJE SRPSKOG NARODA U SREMU 1942. GODINE

Kultura

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić otvorila je u zdanju Crkvene riznice srpske pravoslavne crkvene opštine Šid izložbu „Srem 1942“, kojom je obeleženo 80 godina od masovnih ratnih zločina hrvatskih i nemačkih snaga nad Srbima u Sremu.

Kisić je tom prilikom poručila da su sloboda i mir najveće vrednosti čovečanstva, koje nemaju nikakvu alternativu i kojima smo i danas i te kako posvećeni.

Ona je navela da izložba u Šidu svedoči o stradanju, bolu i patnji nedužnog srpskog naroda pre 80 godina na prostoru Srema, kao i o tome da nacistički okupator nije gledao ni pol ni uzrast jer je ubijao i žene i decu.

Ministarka je izrazila zahvalnost Muzeju žrtava genocida i autorima izložbe na realizaciji ove postavke, kojom se afirmiše kultura sećanja na tragična stradanja civila i genocid nad srpskim narodom i koja predstavlja još jedno svedočanstvo o užasima počinjenim tokom Drugog svetskog rata.

Prezimena stradalih se i dan-danas pamte u Šidu. Ove slike koje danas vidimo treba sve da nas podsete na užase rata i o tome treba stalno da pričamo, jer ne smemo da zaboravimo žrtve i stradanja, da se ona nikada više nikome ne ponove, naglasila je Kisić i dodala da je hrabri srpski narod uvek bio na pravoj strani istorije, na strani istine i pravde.

Od avgusta do sredine septembra 1942. godine u Sremu je sprovođena zločinačka akcija „Borovski“, kao odmazda na partizansku akciju „Ni zrno žita okupatoru“, u okviru koje su uništeni žetveni proizvodi, poljoprivredna mehanizacija i saobraćajna komunikacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *