OBELEŽAVANjE 80 GODINA OD STRADANjA NARODA SREMA

Gradske vesti

Sedmogodišnja Slavica Popin iz Adaševaca, oterana je 1942. u Gradišku u logor, skupa sa majkom. Jedina „krivica” bila je činjenica da je član partizanske porodice. I sve po zakonu i propisu. Ovaj i drugi slični dokumenti deo su postavke kojom će Muzej Srema 2.septembra pokušati da pokaže kroz kakve su muke prošli Srbi između Save i Dunava, okovani hrvatskim ustaškim lancima.

Dva dana kasnije, 4. septembra na Spomen groblju, sa početkom u 11 časova, Vladika Sremski Vasilije služiće parastos žrtvama akcije Viktora Tomića. Parastos će slediti polaganje venaca i prikladan program „NEPOKORNOM SREMU“, reditelja Miroslava Benke.

Istog dana u baroknoj sali Muzeja Srema u 18 časova biće održana promocija „Spomenice žrtava Sremske Mitrovice u Drugom Svetskom ratu” koju je 1950-1951. izradio Jovan Udicki, a ove godine dopunili i obradili Jovana Trivunović i Stevo Lapčević. Spomenicu je štampao Arhiv Vojvodine.

Tokom iste nedelje, 9. septembra u Muzeju Srema, sa početkom u 19 časova biće upriličena i promocija monografije o Jovanu Udickom, autora Steva Lapčevića. Značaj ove knjige u kontekstu 80 godina od stradanja naroda Srema, ogleda se između ostalog i u tome što ona, govoreći o političkoj istoriji međuratne Mitrovice, zapravo baca svetlo na koren srpsko-hrvatskih sporenja oko Srema.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *