MIROVIĆ: NAKON REBALANSA, BUDŽET AP VOJVODINE VEĆI ZA GOTOVO ŠEST MILIJARDI DINARA

Društvo

Nakon rebalansa, budžet AP Vojvodine uvećan je za gotovo šest milijardi dinara, odnosno 7,6 odsto u odnosu na početni budžet, koji je usvojen u decembru 2021. godine, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i dodao da će samo za investicione projekte biti izdvojeno 70 posto sredstava.

Novi obim budžeta u iznosu od 95,2 milijarde dinara pokazuje trend rasta prihoda Vojvodine koji su od 2016. godine uvećani za 50 procenata.

Rebalans budžeta ostvaren je najvećim delom u povećanim prihodima od poreza na dobit – 5,37 milijardi dinara.

Sredstva kapitalnog dela budžeta veća su za 4,85 milijardi dinara i biće raspoređena za završetak važnih investicionih zahvata koji su u toku i za nove projekte.

– To je i kontinuitet odgovornog vođenja finansija i odgovor na osnovu kriterijuma – od kojih je prvi da obezbedimo neophodna finansijska sredstva za sve projekte koji su započeti. Rebalans se može oceniti kao blagovremeno i pažljivo odmereno prilagođavanje nivoa javne potrošnje – izjavio je predsednik Mirović danas na sednici Skupštine AP Vojvodine.

Prema predsednikovim rečima, rebalans će omogućiti, između ostalog, značajne investicije koje se odnose na infrastrukturne projekte u oblasti zdravstva, vodoprivrede, vodosnabdevanja i odvođenja otpadnih voda, kao i ulaganja u putnu infrastrukturu i objekte kulture.

Kada je reč o ulaganjima u zdravstvo, predlažu se sredstva u visini od 1,3 milijarde dinara za rekonstrukciju starog objekta Kamenice 1 u kompleksu Instituta u Sremskoj Kamenici, nabavku linearnog akceleratora za Institut za onkologiju i za nabavku opreme za zdravstvene ustanove u AP Vojvodini.

Dve velike investicije u vodoprivredi obezbediće tehničke mogućnosti za snabdevanje vodom poljoprivrednih površina u okviru dva sistema za navodnjavanje – Magistralni kanal K-1 Novi Kneževac i „Jegrička“ na više od 20.000 hektara – za te namene predviđeno je 1,13 milijardi dinara, kao i 143,4 miliona dinara za vodosnabdevanje u lokalnim samoupravama: Subotica, Bečej, Bačka Topola, Inđija, Senta i Novi Sad.

Pokrajinska vlada finansiraće projektno – tehničku dokumentaciju za izgradnju fabrike vode u Petrovaradinu, zajednički projekat Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada.

– Sve započete projekte koje smo nasledili od prethodne pokrajinske administracije smo završili. Za višegodišnji projekat rekonstrukcije zgrade Narodnog pozorišta u Subotici obezbedili smo 274 miliona dinara kako bi i on konačno bio realizovan – izjavio je predsednik Mirović.

Ovim rebalansom opredeljeno je i 800 miliona dinara za održavanje saobraćajnica na teritoriji grada Novog Sada, kao i 170 miliona dinara za završetak rekonstrukcije lokalnog puta Stapar–Sivac.

Rebalansom su obuhvaćena i ulaganja u osnovne i srednje škole.

Planiran je i nastavak tehničko-tehnološkog opremanja nove zgrade Radio-televizije Vojvodine, u vrednosti od 534 miliona dinara što će omogućiti potpuno preseljenje zaposlenih u objekat na Mišeluku u Sremskoj Kamenici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *